Az idén júniusban végzett diákoknak eljött az idő, hogy ha nincs tanulói, hallgtói vagy egyéb biztosítással járó jogviszonyuk, akkor fizetni kell maguk után az egészségügyi ellátás jogosultságukra.

Tanulói-, hallgatói jogviszony megszűnése esetén

2020. október 31-ig volt érvényes a nappali tagozatosoknak a diákigazolvány, biztosítási jogviszony lekérdezése a mo.hu oldalon lehetséges. A felületen a következő menüpontokat kell megnyitni:

Egészségügy -> Eb. eü szolgáltatásai -> TAJ nyilvántartással összefüggő szolgáltatások.

Ezen a menüponton lehet bejelentkezni az ügyfélkapus felhasználónévvel, jelszóval és a megjelenő ablak bal oldalán a “Biztosítási jogviszony” pontban találhatóak az eddigi jogviszonyok.

Érdemes megnézni, mi is most néztük meg a lányomét, mert májusban érettségizett, és most még 1 évig szakképzésre jár. Azt látjuk, hogy az Oktatási Hivatal lezárta a jogviszonyát 2020. október 31-vel, ugyanakkor szeptermber 1-vel tanulói jogviszonyt jegyzett be a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, illetve a szakmai gyakorlatot biztosító cég is lejelentette, azaz egészségügyi ellátásra jogosult, nincs teendőnk.

Akinek lezárták a jogosultságát, és nincs más jogviszonya, akkor a napokban várhat a NAV-tól egy tájékoztató levelet, melyben leírják, hogy 2020. december 16-tól nincs biztosítási, tanulói jogviszonya, ezért egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni. A tájékoztató levél az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezőknek a tárhelyükre, akinek nincs regisztrációja, postai úton érkezik.

Ha nem érkezik semmi tájékoztatás, a leírt módon ellenőrizhető, hogy a Nemzeti Egészségbiztositás Alapkezelő (NEAK) megnyitotta a jogosultság kezdetét. Ellenőrzéskor ha az látható, hogy nincs nyitott jogosultság, akkor a NEAK ügyfélszolgálatát kell felkeresni, vagy ügyfélkapus regisztrációval e-papíron jelezni feléjük a problémát.

2020-ban az egészségügyi szolgáltatási járulék 7.710.-/hónap, illetve 257.-/nap, ha tört hónapról beszélünk, fizetési határidő az aktuális hónapot követő hó 12-e. Decemberre 16*257.-=4.112.-forintot kell utalni a 10032000-06055826 számlaszámra 2021. január 12-ig, megjegyzésben a kötelezett adóazonosító jelét fel kell tüntetni!

2021-ben az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 8.000.-/hónap, illetve 270.-/nap lesz, először 2021. februárban kell fizetni.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!