4. éve elkészíti a NAV a bevallási tervezeteket MINDENKINEK, akiknek munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelme volt az elmúlt évben. Az elkészítést nem kell kérni, csak azt, hogy ha nincs ügyfélkapuja az adózónak, akkor postán küldje ki a hivatal.

A tervezetet ELKÉSZÍTI a NAV, de NEM KÜLDI KI AUTOMATIKUSAN az adózóknak.

A bevallási tervezet NEM bevallás, az csak egy tervezet, ahogy a nevében is benne van, amit ajánlott ellenőrizni, illetve ha kell, javítani! A tervezet automatikusan bevallás lesz, amennyiben a magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem őstermelő, illetve nem áfás magánszemély.

A tervezetet el kell fogadnia, (vagy jelezni, hogy látta) az egyéni vállalkozóknak, áfás magánszemélynek és az őstermelőknek. Az őstermelőnek, ha volt más jövedelme, akkor se lesz automatikusan bevallása, ha nem volt 600 ezer forintot elérő jövedelme az őstermelésből.

A tervezetet lehet már kérni, amennyiben nincs ügyfélkapuja az adózónak! Ha van, akkor hiába kéri sms-ben, telefonon, levélben, nem fogja kiküldeni a NAV, mert azt nem nézik, hogy működik-e, csak azt a tényt, hogy van ügyfélkapu.

Tervezetet kérni lehet 2020.03.16-ig:

  • a 06-30/344-4304 telefonszámra küldött sms-ben, a következő formátumban: SZJA adóazonosítójel ééééhhnn (adóazonosítójel 10 számjegyű, a születési dátumban nincs pont, nincs semmi más írásjel),
  • TEL nyomtatványon igényelt telefonos PIN kód birtokában az ÜCC, azaz az ügyfél kontakt centeren keresztül a +36-80-20-21-22 telefonszámon,
  • a 1819 NAV információs telefonszámán,
  • a nav honlapján (https://www.nav.gov.hu/eszja/eszja ) kitöltött űrlapon
  • levélben, illetve
  • ügyfélszolgálaton személyesen.

Minden esetben szükség van az adózó adóazonosítójelére és a születési dátumra. A tervezetet elsősorban a lakcím kártyán szereplő lakcímre küldik, vagy ha van levelezési cím leadva a NAV-hoz, akkor oda.

Az ügyfélkapuval rendelkező adózók márciusban (az elmúlt években március közepe volt az időpont) kapnak majd értesítést hogy az e-szja portálon megtalálják a tervezetet. NEM AZ ÜGYFÉLKAPUN, hanem az e-szja portálon, az ügyfélkapus felhasználónévvel és jelszóval lehet belépni!

Ha március közepe után nyitnak ügyfélkaput, vagy frissítik a hozzáférési lehetőséget, akkor is megtalálják a tervezetet az e-szj portálon!

Természetesen nem kell megvárni a tervezetet, meg lehet csinálni előbb is a bevallást, a tervezet a már beadott bevallást nem írja felül. A tervezet megjelenése után is lehet saját bevallást beadni, a tervezet csak egy támpont, segítség.

Amennyiben valaki évközben nem vette igénybe az első házasok- illetve a családi adókedvezményt, vagy betegsége miatt adókedvezményre jogosult, és évközben nem igényelte havonta, akkor a tervezetet mindenképp ellenőrizze, ellenőriztesse le, és minél hamarabb adja be, hogy minél hamarabb visszakaphassa pénzét!

A bevallás beadási határideje : 2020. május 20. szerda éjfél.

Továbbá mindenkinek figyelmébe ajánlom a NAV honlapját www.nav.gov.hu, ahol folyamatosan tájékoztatják az adózókat az aktuális teendőkről, tudnivalókról!