Pár napja nagy lendülettel kezdett minden vállalkozó nyomozni, hogy neki jár-e a kormány által meghirdetett önfoglalkoztatási támogatás.

Ismét sok vállalkozó csalódott, hogy nem kaphat, bezzeg a másik meg igen…. sajnos ez így van, mindenkinek nem lehet jót tenni, de vannak olyan tevékenységet végzők, akik egyik támogatásban sem részesülhetnek. 🙁 Ez esetben sajnos semmit nem tudok írni, hogy mit kéne tenni azoknak, akik így jártak.

 

Akik a kedvezményben részesülnek, részesülhetnek gőzerővel töltik a nyomtatványokat, és beküldik a hivatalnak. Ezzel kapcsolatban azt az információt kaptam, hogy nem elég a nyilatkozat aláírása, hanem elektronikusan hitelesíteni kell!

A hitelesítés a legegyszerűbben úgy történhet, hogy az epapír felületen amikor készen vagy a csatolmányok feltöltésével, akkor rákérdez a rendszer, hogy akarod-e hitelesíteni. Igen, hitelesíteni kell!

Ha nem az epapír felületén akarod hitelesíteni, akkor a NISZ Zrt felületén hitelesíthetsz kétféleképpen is, a leírásért, kattints a képre!

Azt is hallottam, hogy könyvelők azt mondják ügyfeleiknek, hogy nekik nem jár, vagy olyat is hallottam, hogy katásnak sem jár. Ez így nem igaz, a rendelet világosan leírja, hogy kinek NEM jár.

Az sem igaz, hogy csak a FŐTEVÉKENYSÉG-et kell vizsgálni, azaz ami a törzsadatoknál főtevékenységnek vettél fel! NEM!

Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet (akár melléktevékenység) kell érteni, amelyből a jogosultnak  2021. június 8. napját vagy 2020. november 11. napját megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevétele  30%-a származott. (a 6 hónapos időszakok, amiket vizsgálni kell: 2020.12.07– 2021.06.07. vagy 2020.05.11 – 2020.11.10.) Tehát akkor is kaphatsz támogatást, ha melléktevékenységed alapján volt a legtöbb bevételed, vagy legalább a bevételed 30 %-a abból származott.

Bővebb, közérthető cikket írtak a kolléganők az autokatánál, az összefoglalót ITT találjátok meg!