Közeledik a 2019. évi személyi jövedelemadó tervezet megjelenése, melyet a NAV készít el MINDEN adózónak, akiről információt, adatot kapott a kifizetőktől, munkáltatóktól.

A következő hetekben gyakori kérdésekre adok kis magyarázatokat, amik eszembe jutnak, de előtte még egy nagy változásról szeretnék írni, ami 2020. január 1-től lépett hatályba, ez pedig a 4 gyerekes édesanyák adókedvezménye, amiről már januárban kellett nyilatkozni a munkáltató felé, de nagy bizonytalanságot tapasztalok még szakemberek és édesanyák körében is, ahogy olvasom pl. a facebook csoportokban a kérdéseket.

Legfontontosabb információk, ami kérdések felmerültek:

  • minden édesanya jogosult az adókedvezményra, aki 4 vagy több SAJÁT és/vagy ÖRÖKBEFOGADOTT gyermeket nevelt fel, és gyerekenként minimum 12 évig családi pótlékra volt jogosult. Fontos, hogy jogosult volt, és nem az a lényeg, hogy meg is kapta-e, mert volt időszak, mikor a fizetés alapján nézték, hogy folyósítanak-e családi pótlékot, a jogosultság akkor is fennállt, de nem folyósították, mert magas volt a fizetése a jogosultnak.
  • az elhunyt gyermeknél nem kell nézni a 12 évi családi pótlékra jogosultságot, a lényeg, hogy legyen a gyermeknek születési és halotti anyakönyve. Amennyiben halva született a baba, akkor nem állítottak ki születési anyakönyvi kivonatot, és sajnos ő nem számít bele a gyerekszámba.
  • Aki évközben igényli az adókedvezményt, neki a nyilatkozatban, aki majd évvégén, neki a bevallásban kell felsorolni a gyermekek adóazonosító jeleiket, illetve nevüket. Amennyiben édesanya számára nem ismert az adóazonosító jel, akkor a természetes adatokat (név, születési dátum, anyja neve) kell beírni, a kedvezmény igénybevételéhez.
  • ez az adókedvezmény minden kedvezményt megelőz!!! Tehát aki ezt igénybe veszi, és nem fizet adóelőleget, adót, ő nem tudja igénybe venni a személyi kedvezményt (súlyos fogyatékossági adókedvezmény), és ha van önkéntes egészségpénztári, nyugdíjpénztári befizetése, akkor a befizetett összeg után évvégén nem tudja igénybevenni a 20% adójóváírást!
  • egyéni vállalkozó édesanyák is igénybevehetik a kedvezményt de csak akkor, ha összevont adóalapba tartozó jövedelme van, azaz van egyéni vállalkozói kivétje.
  • fontos, hogy nem minden jövedelem után lehet igénybevenni ezt a kedvezményt, pl.: aki ingatlant ad bérbe, neki kellene szja-t fizetnie, de a családi adó kedvezménynél figyelembevehető.
  • KATA-s egyéni vállalkozó természetesen nem tudja igénybevenni a katás bevétele után!

Véleményem szerint a 4 gyerekes édesanyák kedvezménye elsősorban azoknak az édesanyáknak segít, akiknek a gyerekei már felnőttek, vagy egyre csökkennek a családi adókedvezménybe figyelembevehető gyerekek száma.

Akik még kapják a családi pótlékot minden gyerek után, a családi adókedvezményben tudják érvényesíteni, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük, és a családi járulék kedvezményt is érvényesíteni tudják legtöbb esetben!

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!