NAV adófolyószámla

NAV pótlék számla

Nyár közepén küldi ki a NAV az adófolyószámla elszámolásokat azoknak az adózóknak, akiknek 5.000.- Ft-ot meghaladó tartozása van az állam felé, vagy szintén 5.000.-Ft-ot meghaladó túlfizetése van, és visszakérheti az adott összeget! Az adófolyószámlát az év bármely napján le lehet kérni az eBev portálon keresztül, akinek van ügyfélkapus elérhetősége.

NAV pótlék, amit nem lehet töröltetni!

Akik ilyenkor értesítést kapnak, azoknak az elmúlt adóévben olyan tartozásuk volt, amit nem időben, vagy egyáltalán nem egyenlített ki, és késedelmi pótlékot számít fel a NAV.

A pótlékot minden évben november 15-én írják elő, melyet nem lehet eltöröltetni, akkor sem, ha befizeted a tartozást.

Hova kapod az értesítést?

NAV pótlék számla értesítés

Az értesítést az elektronikus ügyintézésre kötelezettek (egyéni vállalkozók, áfa körös magánszemélyek) az ügyfélkapus tárhelyre kapják az értesítést.

Aki nem elektronikus ügyintézésre kötelezett, de van ügyfélkapus elérhetősége, akkor szintén az ügyfélkapus tárhelyre kapják az értesítő levelet.

Akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja, postán kapja meg az értesítést!

Ha túlfizetésed van…

NAV pótlék számla túlfizetés okai

  • Egyik ok lehet, hogy a személyi jövedelemadó adónemen van túlfizetésed, mert ingatlant adsz bérbe, és negyedévente fizeted az adóelőleget. Ez egészen addig túlfizetés lesz, amíg az SZJA bevallásnál nem vallod be a másik lábát a kötelezettségnek, amikor a könyvelést tanultam, két lábnak hívtam a tartozik és követel oldalt, ha mindkét oldalon ugyanaz az összeg van, akkor csináltam helyesen. 🙂
  • Részletfizetést kértél tartozásodra, és úgy alakult, hogy előbb ki tudtad fizetni, akkor a kötelezettséget akkor írják elő, amikor eredetileg kellett volna fizetni, egyszer elfogy a túlfizetésed.
  • Befizettél egy adónemre, de valami miatt nem lett előírva a tartozás, ezután utána kell járni, hogy mi a helyzet.

Fontos!

NAV pótlék túlfizetés

Fontos, hogy minden túlfizetést vizsgálj meg, hogy tényleg túlfizetés-e, mert nem mindig ellenőrzik a kifizetéskor, hogy miért kéred vissza, visszaküldi a NAV, aztán az elszámolásnál döbbensz le, hogy tartozásod van, pedig te befizetted pl. az adóelőleget az ingatlan bérbeadás után.

NAV pótlék számla megtekintése

Készítettem egy útmutatót, hogyan tudod egyszerűen megnézni, hogy minden rendben van-e az adófolyószámládon!

Segítek!

NAV pótlék számla eltérés

Ha eltérést találsz, és nem érted miért van, akkor keress bátran, megnézzük közösen!

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!