Adófolyószámla túlfizetés…

...tartozás miatt késedelmi pótlék

A napokban, hetekben lelkesen küldi a NAV adófolyószámlákat, amitől van akinek felcsillan a szeme, hogy “túlfizetése” van, és van aki szívbajt kap, hogy tartozása van.

Ebben a cikkben tisztázom ezt, hogyan kezeld, ha te is kaptál ilyen értesítést az ügyfélkapudra, vagy postán, nem biztos, hogy örülni fogsz, vagy csak egy kicsit. 😉

 

Túlfizetés

Kezdjük a szem felcsillanós résszel!

Egyszerűen nem is értem, miért kell túlfizetésről negyedévben értesítést küldeni. 😒 Aki nem ismeri a rendszert, felcsillan a szeme, hogy visszakap több százezer forintot is esetleg, pedig NEM

Átalányadózóknak, és költség elszámolásos SZJA-s egyéni vállalkozóknak az a jó ha túlfizetés szerepel az adófolyószámláján. Miért? Azért, mert előre, úgynevezett “előleg”-ként befizetted a leendő kötelezettségedet, amit majd adott bevalláskor fogsz nullára redukálni. 

Ha járulékon van túlfizetésed, akkor valószínűleg a jól felfogott érdekedben havonta fizetted a járulékot, hogy ne negyedév végén kapj agybajt, hogy mennyit kell EGYSZERRE befizetned. Tehát amikor a könyvelőd, vagy te beadod a negyedéves járulék bevallásodat, rögtön eltűnik a túlfizetés.

Az SZJA túlfizetésed azonban egészen addig ott marad az adófolyószámlán, míg be nem adod majd az éves SZJA bevallásodat.

Szóval, a lényeg, hogy ez a túlfizetés, nem túlfizetés, míg nem rendezted a bevallással az előírás kötelezettségedet.

Tartozás

Ha tartozásról kapsz értesítést, az már nagyon nem jó, de az is lehet, hogy adminisztrációs hiba történt.

Milyen hiba lehet?

  • nem jelentetted be magad, vagy a munkáltató nem jelentett be biztosítási jogviszony alá,
  • nem vettél át értesítést, amiben pl. illetéket írtak elő, és nem fizetted be,
  • bevallás beérkezett, előírták a kötelezettséget, de “elfelejtetted” befizetni,
  • gépjármű adót nem fizetted be (2022-től a NAV felé kell fizetni, erről sokan elfeledkeznek)
  • késedelmi pótlék.

Ezekben az esetekben utána kell járni, hogy valós-e a tartozás, ha igen, akkor minél hamarabb befizetni, ha nem jogos, akkor korrigálás miatt keresd fel a könyvelőt, és rendezzétek soraidat!

Késedelmi pótlék

Minden év november közepén írják elő az adófolyószámlán az előző évben összegyűlt fizetendő késedelmi pótlékot. Ezt akkor számolják, ha van valami fizetési kötelezettséged, akkor amíg nem egyenlíted ki addig a napig pótlékolnak.

Erről már nyáron kaptál értesítést, ha rád is vonatkozik. Ha nem éri el a fizetendő összeg az 5.000.- Ft-ot, akkor nem írják elő, és így nem is kell befizetni.

A késedelmi pótlék összegét 2023. november 16-a után fogod látni, mint tartozás, ha addig nem fizeted be. Ha nem vetted át, nem olvastad el a nyári értesítést, akkor sincs semmi gond, le tudod kérdezni az adófolyószámládon. Állítsd be november 16-a utáni dátumra a lekérdezés dátumát, és máris látni fogod a 138-as adónemen, hogy ha van fizetendőd, befizeted, és nem lesz tartozásod.

A NAV felületén betudod fizetni az összeget, vagy átutalással, a bankszámlaszámot a mellékelt képen megtalálod!

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉