SZJA fizetés, vagy…

...illeték fizetési kötelezettség?

Sokszor tapasztalom, hogy az ügyfelek nem tudják, mikor kell SZJA-ról beszélni, és mikor illeték fizetési kötelezettségről ingatlan értékesítés, vásárlás esetén.
Nagyon egyszerű a megkülönböztetés, erről írok ma.
ingatlan eladás

Ingatlan értékesítés

Ingatlan értékesítéskor kell SZJA-t fizetni, ha…

Tudod, akkor alapesetben, ha pl.:

  • 5 évnél rövidebb ideig volt tulajdonodban adott ingatlan,
  • többért adtad el az adott ingatlant, mint amennyiért szerezted.

Erről neked kell bevallást készítened az adott évet követő év május 20-ig, és ha kell, akkor be is kell fizetni a személyi jövedelemadót! Ez a saját felelősséged, és az ELADOTT ingatlanra vonatkozik.

Illeték

Illeték fizetési kötelezettséged pedig akkor keletkezik, amikor ingatlant vásárolsz.

Sokszor úgy gondolják a kérdezők, hogy ha vásárolnak egy ingatlant, akkor nem kell fizetni semmit, vagy hogy SZJA-t kell fizetni, ez nem így van. A két adónem, két különböző dolog.

Előfordulhat, hogy nem kell illetéket fizetned az ingatlan szerzésekor, ilyen eset pl.:

  1. egyeneságbeli öröklés
  2. egyeneságbeli ajándékozás, ebben az esetben ha értékesíted ezt az ingatlant 5 éven belül akkor különleges szabály vonatkozik az SZJA számítására (erről a facebook csoportomban írtam nem olyan régen)
  3. ha az eladott ingatlanért (itt van jelentősége az előző ingatlan értékesítésének) többet kaptál, mint az új ingatlan forgalmi értéke, beszámítják az eladott ingatlant, és az illeték alap 0.-Ft lesz.

Az illetéket nem neked kell megállapítani! Az illetéket a NAV illeték kivetéssel állapítja meg, határozatot hoz erről, és 30 napon belül be kell fizetni, vagy a 30. nap után részletfizetést kérhetsz. Fontos, hogy ne akkor kérj részletfizetést, amikor megkapod a határozatot, hanem, amikor 30 nap múlva jogerőre emelkedik a határozat, és megjelenik az adófolyószámládon a fizetendő összeg.

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉