A rosszul sikerült

egyéni vállalkozás indítása

Az elmúlt években találkoztam már nagyon rosszul sikerült önálló vállalkozás indítással és olyannal is, ahol szerencsére jól jött ki az adózó, bár azért előbb egy enyhe szívinkfartuson esett át.

Nem kell nekem adótanácsadó! Minek?

Napjainkban az internet világában mindenki össze tudja szedni az információkat a netről, még jól át is gondolja, aztán valahogy a webes ügysegéden elcsúszik, főként az ÁFA-nál, illetve az adózás típusánál. Igen, tudom, miért nem egyértelmű az a nyomtatvány, egyértelmű az, bár néha még mi is megállunk, hogy értelmezzük pontosan az adott kérdést, viszont aki csak önálló szeretne lenni, mert nem kell neki könyvelő, adótanácsadó, rosszul járhat.

Ráadásul vannak olyan pontok, amiket nem is lehet javítani! 🙁

KATA-s szeretnél lenni…

Inkább adótanácsadóval és szakszerűen!

KATA-s szeretnél lenni….

Napokban megkeresett egy adózó, hogy a NAV-tól kapott egy levelet, melyben kérik az 58-as járulék bevallást, nade ő katás, nekik ilyen nem kell!

Kb. 4 hónapig volt abban a hitben, hogy katás vállalkozó, így adta ki a számlát, így fizette a KATA-t.

Kiderült, hogy laza mozdulattal, a KATA helyett bejelentkezett átalányadózónak.

Neki szerencséje volt, mert

  • másodállású egyéni vállalkozó, így a járulékokat eszerint kellett kiszámolnom,
  • kezdő vállalkozóként még nem adott ki több száz számlát, így csak az eddig kiadottakat kellett sztornóznia, és újat kiállítani, mert a számlán rajta volt, hogy kisadózó, pedig nem az,
  • szerencsére nem kérte a tételes IPA típust a helyi iparűzési adónál,
  • a havi  25 ezer forintos KATA ott volt a befizetés oldalon, tehát túlfizetése volt, melyet most átraktunk a helyére, a fennmaradó összeget meg vagy visszakéri, vagy átteszi a helyére, és ott lesz egy darabig túlfizetésben..

Segítséééééég! Adótanácsadó

Az első ijedtség után, átgondoltuk, most már közösen, és megbeszéltük, hogy bár nem így akarta, de ez így lesz jó egy darabig, neki szerencséje volt. Tudta, mit szeretne, mert akik hasonló tevékenységet végeznek, szintén KATA-znak, tehát körülnézett, érdeklődött, mégis, majdnem rosszul járt.

Gondoljatok bele, ha ezt a laza mozdulatot egy főállású vállalkozó teszi meg, ott már nem biztos, hogy azt mondom, hogy ez jó húzás volt!

FONTOS tudni, hogy nem minden a KATA, van más adózási forma is, amit igenis át kell gondolni, számolni, kezdés előtt, szoktam mondani, “rakd össze a morzsákat egyedül, és rájösz, hogy ez is egy szakma, sok-sok összetevővel!”

Így sikerült?…

Mégsem KATA vállalkozó

Nem KATA-s akarsz lenni, de így sikerült bejelentkezned…

Ezt lehet a legegyszerűbben orvosolni, a következő hónap 1-től ki tudsz jelentkezni a KATA alól, de akkor adott évben, és a következő egész évben nem lehetsz KATA-s vállalkozó, ha mégis az szeretnél lenni pár hónap múlva.

Az sem megoldás, hogy gyorsan megszünteted a vállalkozást, és indítasz egy újat, mert akkor sem lehetsz KATA-s vállalkozó egy darabig. Erre is van megoldás…. törvényes. 😉

Mi vaaaaan?

Alanyi adómentes, KATA vállalkozás, ÁFA

Alanyi adómentes KATA-s vagyok…

Ezt szokták mondani a katások, és akkor gyorsan lefordítjuk, hogy ez mit is jelent! Az, hogy alanyi adómentes vagy, nem a KATA-ra értendő, hanem arra a bizonyos ÁFÁ-ra. 😉 Sokszor azt veszem észre, hogy az ÁFA és a KATA összeolvad sokaknál, pedig ez két különböző adónem! Attól, hogy katás vagy, simán lehetsz áfakörös, nem kizáró ok.

Az ÁFA bejelölés is sarkallatos pontja a bejelentkezésnek, mert alapesetben mindenki alanyi adómentességet szeretne választani, de van, akinek meg az lenne a jó, hogy áfakörös legyen, mert olyan tevékenységet végez, ahol épp egy nagyobb beruházás miatt, vagy anyag, szerszám igény miatt visszatudna igényelni áfát, vagy legalábbis csökkentheti a fizetendő adót.

Ha valaki véletlenül áfa körösnek jelentkezik be ÉS már adott ki számlát, akkor ha alanyi adómentes akartál volna lenni, akkor nem tudsz kilépni az áfa kör alól egy darabig, ha még nem adtál ki számlát, akkor egy kis utánajárás után még lehet módosítani, de a fejfájást garantálhatom.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Az adótanácsadó követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni!

Véleményem szerint szakemberre mindenképp szükség van, csak nagyon nem mindegy, hogy mikor ismered fel ezt a lehetőséget!

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!