UJEGYKE…

... ONYA felületen, illetve ANYK-n

Egyik fontos vesszőparipám, hogy könyvelő, adótanácsadó MEGHATALMAZÁSSAL dolgozzon akár magánszemély, akár egyéni vállalkozó vagy cég ügyvezetője a megbízó. Szakemberként az eBev-en keresztül végeztem a meghatalmazás elindítását, jóváhagyását, amit azért szerettem, mert relatíve egész gyorsan megtörtént elektronikusan a meghatalmazás.

Ezt a rendszert a múlt héten lezárta a NAV, és mától új felületet nyitott meg, melyet kicsit félve vártam. Legnagyobb meglepetésemre szinte elsőre sikerült egy meghatalmazást beadnom, jóváhagyatni.

 

 

ONYA, illetve ANYK felületek

Az ANYK keretprogramban már 2 napja megtalálható az UJEGYKE nyomtatvány.

Kíváncsiságból kipróbáltam, majd sikítva, sírva ott hagytam, mert abszolút nem az elektronikus ügyintézéshez átalam elvárt nyomtatvánnyal találkoztam. Nagy nehezen kitöltöttem, amikor azt írta ki a rendszer, hogy nyomtassam ki a pótlapot, írassam alá az ügyféllel, két tanú… oké, tudom, hogy elektronikusan is megoldható az aláírás, és lehet csatolni, ismerem az eljárást, mert a régi nyomtatványt is így kellett (volna) ANYK-n keresztül beadni. Nem is adtam így be, hanem az eBeven gördülékenyen, egyszerűen beadtam, mint meghatalmazott, és az ügyfél elfogadta, azaz jóváhagyta a saját ügyfélkapus belépésével.

Azért nem fordítva csináltam, hogy az ügyfél indítsa, én meg jóváhagyom, mert úgy lassúbb lett volna, míg elmondom, hová, hogyan lépjen az ügyfél, addig haladtam. Nos, ezt vették el tőlünk múlt héten, és már előre rémeket láttam, mi lesz itt ma.

 

Ma reggel egy vállalkozó ügyféllel nekiálltam megcsinálni a meghatalmazást, most leírom az első tapasztalataimat.😉

1. Akár meghatalmazó, akár meghatalmazottként kezdünk a művelethez, az ONYA felületen csak adóazonosító jelet kiválasztva éred el a meghatalmazás nyomtatványt.

2. Amennyiben a főcsoportokban jelölöd az “Adóügyek”, akkor valamennyi adó ügyet intézheti a meghatalmazott, kivéve a jövedéki ügyeket, erre külön kell meghatalmazást adni, és nem kell külön egyesével minden részletet jelölni. Nem is lehet, nem aktív a jelölő négyzet, ha jelölted a fő ügylet csoportot.

3. Ajánlott külön a végrehajtás főcsoportra is meghatalmazást adni, mert az nem tartozik bele a valamennyi adó ügybe, illetve ha egyéni vállalkozó képvisel a szakember, akkor a Vegyes ügycsoportban be kell jelölni, hogy Egyéni  vállalkozó tevékenységgel kapcsolatos ügyeket is intézhet.

4. Külön telefonos ügyintézésre nincs meghatalmazás, ez mostantól alap!

5. Miután leellenőrizted a meghatalmazást, akkor véglegesíteni kell, két gomb nyomással,  mindegy, hogy meghatalmazóként, vagy meghatalmazottként indítod a meghatalmazást.

 

Ha meghatalmazottként indítottad a meghatalmazást, akkor ezek a következő lépések:

6. A másik fél kap egy email-t, hogy a tárhelyére érkezett egy levél, általános tájékoztatás, melyben jelzi a NAV, hogy 4 nap áll rendelkezésre a meghatalmazás jóváhagyására.

7. Az ONYA felületére be kell lépnie a meghatalmazónak és jóvá kell hagynia a meghatalmazást. Az ONYA felületen van egy értesítés menüpont, onnan kiindulva is el lehet jutni a Dokumentumokhoz. Itt megtalálható az UJEGYKE nyomtatvány, hogy jóváhagyásra vár, “megtekintés” gombra rá kell kattintani, és ott lehet jóváhagyni, vagy elutasítani a meghatalmazást.

8. Ezután várni kell, ahogy eddig is kellett, hogy a NAV nyilvántartásba vegye a meghatalmazást.

 

Ha meghatalmazóként indítod a meghatalmazást, akkor a szakembernek nem kell jóváhagynia, rögtön a 8. pont lép életbe, azaz csak várni kell a NAV nyilvántartására.

 

Egy hibát találtam, jelenleg a NAV-tól várom a választ, hogyan lehet megoldani, mert ahogy én csináltam, úgy egyéni vállalkozónak nem tudok ügyet intézni, csak mint magánszemély. Ezért ha meg lesz a megoldás, akkor hamarosan jövök a megoldással, legalábbis remélem. 😉 De az is lehet, én néztem el valamit, és rosszul jelöltem, viszont akkor ez másnál is probléma lehet.

 

Amennyiben kezdő könyvelő vagy, illetve még nem foglalkoztál egyéni vállalkozókkal, akkor ilyen és ehhez hasonló esetekről is kapsz bővebb információkat, eligazításokat a “Mentorprogram könyvelőknek” szolgáltatásomban, melynek következő indulása 2023. március 6-án lesz.

 

Konzultáció, könyvelés

Adótanácsadóként, mérlegképes könyvelőként vállalok egyéni vállalkozóknak konzultációt, illetve könyvelést.

Új ügyfelek esetében először ajánlott konzultálni, hogy együtt tudunk-e a jövőben dolgozni, tudok-e segíteni neked, téged érintő kérdéseket tudunk megbeszélni.

30 perces konzultációt a gombra kattintva már tudsz rendelni!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉