Év elejei határidők…

...emlékeztető

Minden év elején rengeteg határidő jön velünk szembe, amik elsősorban az előző év zárásához fűződnek.
Előző cikkben az egyéni vállalkozók határidejeiről írtam, most a magánszemélyek következnek. Ezek a határidők, de legtöbbje nem is az adózókat érintik, csak annyiban, hogy figyelni kell, megkapod-e az adott igazolásokat.
Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor is lehet magánszemélyként érintettséged, tehát olvasd el te is a cikket!

2023. adóév SZJA bevallás - előkészületek

A munkáltatóktól, kifizető helyekről (Magyar Államkincstár, nyugdíjbiztosítók) év elején kell megkapnod az igazolásokat 2023. adóévről, ezek az alapjai az SZJA bevallásodnak. Nem helyes válasz az, amikor a munkáltató azt mondja, nem ad igazolást, mert majd a NAV úgyis megcsinálja a bevallásodat.

Kezdjük ott, hogy a NAV NEM CSINÁL bevallást, csak TERVEZETET, ami nem egyenlő a bevallással. Más kérdés, hogy ha magánszemély vagy, és nem csinálsz semmit, akkor május 20-a után bevallássá válik, de nem ez az alap!

2024. január 31.

Eddig a dátumig kell(ene) kiadni a munkáltatóknak a 2023. adóévről a 23M30-as igazolást, amennyiben évvégén volt munkáltatód.

Ha nem volt, akkor évközben, amikor kiléptél, kaptál 2023ADATLAP-ot, az lesz az ellenőrzésed alapja. Ha több ilyen adatlapod van, akkor értelemszerűen együttesen kell figyelembevenni.

Lehet olyan is, hogy van mindkettő igazolás a birtokodban, akkor azt kell megnézni, hogy az M30-asban figyelembevették-e az évben már megszerzett jövedelmedet, vagy sem.

A Magyar Államkincstártól kapsz igazolást, ha 2023-ban táppénzen voltál, vagy anyasági ellátásban részesültél, és nem a munkáltatód utalja ezeket. Ezek az igazolások nem mindig egyértelműek, sokszor mondom, hogy csak akkor lehet rajtuk elmenni, ha leteszem a földre, és átsétálok rajtuk. 😉😊

2024. február 15.

Ez a dátum, ameddig meg kell kapnod a különböző kedvezményekre jogosító igazolásokat a kifizetőktől. Sokáig január 31-ig kellett ezeket megküldeni, de mindig késtek, így légy türelemmel, február 15-ig.

Ilyen igazolások:

  • nyugdíjbiztosítás
  • önkéntes nyugdíjbiztosítás.

2024. március 15.

Ekkor várható, hogy a NAV által elkészített tervezetet eléred az ügyfélkapus regisztrációddal az eszja oldalon, és ezt kiegészítve be tudod adni a bevallásodat. Ha magánszemély vagy, nincs egyéni vállalkozós, adószámos magánszemélyes adószámod, akkor a tervezet bevallássá válik, május 21-én, ha nem csinálsz vele semmit.

Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor mindenképp foglalkoznod kell a tervezettel, ha készített neked a NAV, mert nem lesz automatikusan bevallás a tervezet.

2024. március 18.

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, akkor kérheted a tervezet postán való megküldését a NAV-tól, eddig az időpontig.

FONTOS, hogy ha egyéni vállalkozó vagy, akkor így nem kérheted, mert elektronikus ügyintézésre vagy kötelezett.

Hogyan kérheted a postázást?

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),
  • a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • formanyomtatványon (BEVTERVK),
  • telefonon, a 1819-es hívószámon,
  • NAV ügyfélszolgálaton.

Felhívom figyelmedet, hogy nem azt jelenti, hogy eddig megküldik neked, hanem azt, hogy KÉRHETED eddig, és ezután fogják postázni! Ha ezután gondolod, hogy kellene neked papír alapon, akkor már csak az ügyfélszolgálaton fogod tudni kérni a tervezet kinyomtatását.

A bevallást, az ANYK-ban már ki tudod tölteni, NE FELEDD, hogy a NAV honlapján 23SZJA néven fogod letölteni, és az ANYK-ban pedig 2353-ként fogod megtalálni.

Ha visszajáró adód van, beadhatod akár most januárban is a bevallásodat, de csak március 1-től kezdik kiutalni az összegeket.

2024. április 30.

A rendszer azoknak küld értesítést eddig az időpontig, akik az eszja felületén lévő tervezetben nem módosítottak, vagy nem küldték be a bevallásukat, és tartozás vagy visszajáró egyenleget látnak.

Ebből szokott nem kicsi kalamajka lenni, ezt csak azért küldik, hogy felhívják a figyelmet, hogy foglalkozzál a tervezettel.

Amennyiben már beadtad a bevallásodat az ANYK felületén, akkor előfordulhat, hogy kapsz ilyen üzenetet, mert a rendszer az eszja-t figyeli, és az ANYK-ban leadott bevallásokat sajnos nem teszik fel (még) az eszja felületére.

2024. május 21.

Idén, ez a határidő, mert május 20-a ünnepnap, Pünkösd hétfő lesz.

Eddig kell beküldeni a bevallásokat, és ha fizetendő adód van, akkor eddig kell befizetni. Ha feldolgozzák a bevallásodat, akkor az adófolyószámlán ez a tartozás nem látszódik eddig a napig, mert addig nem tartozás, viszont május 22-én már tartozás, ha addig nem fizeted be.

Ha visszajáró pénzed van, akkor a beküldést követő 30. napon utalják ki a visszajárót.

Ha adójóváírásra vagy jogosult, tehát önkéntes biztosítónál, vagy nyugdíjbiztosítás után befizetett összeg 20%-át visszakapod a biztosítónál vezetett számládra, tehát ezt nem a te bankszámládra utalják! Ezt is a beküldést követő 30. napon utalják ki. (Erről még lesz szó!)

Ezekről tervezek egy ingyenes webinárt tartani március 11-ei héten, ha érdekel, kövesd a blogcikkeket, vagy iratkozz fel a heti hírlevelekre, hogy ne maradj le róluk!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉