Folyamatosan, szinte napról napra vannak változások, amelyeket szakemberként próbálunk értelmezni, majd továbbítani ügyfeleinknek, ismerőseinknek. Sokat ront a helyzeten, hogy a tv-ben, rádióban miniszterek, államtitkárok bejelentéseit a civil emberek kész tényként kezelik, úgy gondolják, hogy az máris, rögtön érvényes, és rájuk is vonatkozik. Sajnos ez NEM így van! Amíg a Magyar Közlönyben nem jelenik meg írásban az adott változás, addig az elhangzott információt nem lehet alkalmazni.

Összeszedtem néhány ilyen hírt, amire vagy már van rendelet, vagy még várjuk annak megjelenését, naponta jelennek meg a rendeletek, melyek nyilvánosak, figyelemmel kísérhetőek.

  • 13 napja várunk arra, hogy a fizetésnélkülire ment dolgozók esetében a rendelet írásban is megjelenjen, miszerint a munkáltatóknak át kell vállalniuk a munkavállalónak fizetendő 7.710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettséget, és hogy leírják, ebben az esetben a munkavállalónak nem szakad meg a biztosítási jogviszonya. Amíg ez nem jelenik meg, illetve nem írják le, hogy mikortól érvényes ez a szabály, addig a magánembernek kell bejelentkezni a NAV-hoz a 20T1011 adatlapon, és fizetnie maga után. Jelenleg ezt most úgy oldják meg, hogy a munkáltató nyilatkozik ezen az adatlapon, hogy átvállalja a fizetést.
  • Sok egyéni vállalkozó márciusban gyorsan bejelentkezett, hogy szünetelteti tevékenységét, és ezután jelent meg, hogy esetleg vállalkozását a mentesített tevékenységek körébe sorolta a Kormány. Az alapszabály, hogy minimum 1 hónap, maximum 2 év lehet a szüneteltetés. Hétvégére megjelent a Magyar Közlöny 79. számában, a 131/2020 Kormány rendeletben, hogy aki 2020.03.11 és 2020.03.30 között kezdte a szüneteltetését, 2020.04.18-tól 15 napig jelezheti a kormányzati portálon keresztül, hogy folytatja a tevékenységét, vagy kéri a tevékenység szüneteltetés iránti kérelmének visszavonását, azaz figyelmen kívül hagyják a minimum 1 hónapos idő intervallumot.

Fontos tudni, hogy a NAV központi ügyfélszolgálatai hétfőn és szedán rövidített nyitvatartásban fogadják az ügyfeleket, a megszokott 18 óra helyett, csak 16 óráig, kedden, csütörtökön 12 óráig, illetve pénteken 11:30-ig, minden nap 8:30-tól.

Ügyfélkapus regisztráció, telefonos PIN kód nagyon hasznos a jelenegi helyezetben.

  • Ügyfélkapus regisztrációt kizárólag személyesen lehet ügyintézni kormányablakban, illetve NAV nyitvatartó ügyfélszolgálatain.
  • Telefonos PIN kódot lehet ügyfélkapus regisztrációval rendelkezőknek elektronikusan, illetve személyesen NAV ügyfélszolgálaton.

Akinek nincsenek elektronikus ügyintézéshez regisztrációi, a NAV honlapján pdf formátumban elérhetővé tették a szükséges nyomtatványokat, melyeket le kell tölteni, kinyomtatni, kitölteni és az illetékes NAV igazgatósághoz postán eljuttatni.