KATA vállalkozásnak

Adótanácsadó vagy könyvelő kell?

Nagyon-nagyon nehéz kérdés, sőt az is, hogy kell-e egyáltalán. Azt szoktam mondani, hogy minden vállalkozónak magának kell eldöntenie, hogy a saját tudását, munkáját helyezi előtérbe, vagy mindent IS maga szeretne végezni.

Van erre időd?

A saját vállalkozásod mellett figyeled, követed a különböző változásokat a rád vonatkozó rendeleteket, van erre időd?

Vagy ha megjelenik valami változás, mostanában naponta, hetente történik ilyen, rögtön képben vagy, hogy igen, ez neked is jár, vagy nem jár? Azt tapasztalom, hogy ilyenkor sok vállalkozó villám gyorsan keres választ a kérdésére, lehetőleg, ingyen. Ez is egy megoldás!

Van, aki gyorsan KATA vállalkozásához könyvelőt, adótanácsadót keres, mert “ég a ház”, és amikor kimondjuk, hogy mennyiért kaphatsz tanácsadást, szívedhez kapsz, és minden vagyunk, csak éppen humánusak nem, szegény, bajba került vállalkozóval. Csendben jegyzem meg, mi is vállalkozóként végezzük a munkánkat, nekünk sem adnak ingyen semmit 😉 , de ez a mi magánügyünk, problémánk, hogy mennyit fizetünk azért, hogy tudjuk, amit tudnunk kell!

…és van, aki fizet havonta, szívja a fogát, hogy miért húz le róla ennyi pénzt a könyvelője, tanácsadója. Erre meg azt mondom, hogy kb. 10.000.- forinttól indul a havi tarifa, amit nevezhetünk készenléti, rendelkezésre állási díjnak, amiért ha gondod van, rögtön fordulhatsz a szakemberhez, mert az van a szerződésetekben, hogy rendelkezésedre áll. Igen, előfordulhat, hogy van olyan hónap, amiikor úgy érzed “feleslegesen” fizettél, de aztán lesz olyan hónap, amikor bepótolhatod a kérdéseidre a válasz várást, mert úgy alakul az Életed, vállalkozásod.

Gyors számtannal kiszámolhatod, hogy fizetsz évi 12×10.000.- forintot, és ezért nem szájhuzgatást kapsz a szakembertől, hanem remélhetőleg teljes körű választ, lehetőleg elég gyorsan. Ezzel szemben, egy adótanácsadás kb 20.000.- forinttól indul, és bizony van aki akkor is kiszámlázza neked ezt az összeget, ha csak 10 perces volt a tanácsadás, és lehet nem kapsz azonnal választ, mert a rendszeres ügyfelünkkel foglalkozunk első körben. Ráadásul, ha peched van, akkor akár 7-8 eset is lehet ilyen, és máris többet fizettél, mint a havi rendelkezési díj esetében. 🙁

Kit keress?

Könyvelőt vagy adótanácsadót?

Elsőre azt mondom, mindegy! Általában a könyvelő adótanácsadó is, és fordítva is igaz a megállapításom. 😉 Én is vagyok mindkettő, de az adótanácsadásra specializálódtam, és ha úgy gondolom, hogy én már kevés vagyok a probléma megoldáshoz, akkor simán megmondom, hogy ehhez már könyvelőt keress!

Könyvelőre katásként akkor van szükséged, amikor áfa körös vagy, illetve ha külföldi ügyleteid is vannak, és bár alanyi adómentes vagy, de a szabályok miatt Magyarországon ÁFA bevallásra vagy kötelezett, valamint ha katás Bt-d van, akkor is ajánlott a könyvelő, az előforduló különböző kötelezettségek miatt. Véleményem szerint ezekben az esetekben mindenképp könyvelőt keress fel, és ne sajnáld a havi díjat, hidd el, megéri!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Adótanácsadó minden más esetben ajánlott, a már leírtak miatt!

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉 Nekem is van havi rendelkezési díjas szolgáltatásom, de a tanácsadásért is kérek fizettséget, úgy gondolom, sokszor még többet is segítek adott díjért, mint amennyi másnál beleférne. 🙂 🙂

Véleményem szerint szakemberre mindenképp szükség van katásként, neked kell eldönteni, hogy kinek, és mennyit akarsz, tudsz fizetni!

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!