Legálisan?

Kézműves vagyok!

Alap felállás, hogy a kézművesek általában nem ebből gazdagodnak meg, azaz nagyon minimális a bevételük sokaknak, főleg kezdéskor.

Ilyenkor körülnézel a neten, mit, hogyan csinálj, hogy legaláisan működhessél, és jönnek, a jobbnál jobb ötletek, amitől engem sokszor kiver a víz.

Kézművesként legyek 7-es adószámos vállalkozó???

Egyik, és kézenfekvő ötlet szokott lenni: “Legyél 7-es adószámos vállalkozó!”

Hát nem, ne legyél az, főleg ha vásárra is jársz portékáddal!

7-es adószám

Az adószámos magánszemély

Az adószámos magánszemélyeknek való adószám anno az ingatlanbérbeadóknak, illetve őstermelőknek lett kitalálva. A köznyelvben 7-es adószámúnak hívják az adószámos magánszemélyként tevékenykedőt. Ő nem vállalkozó, viszont próbálja fehéríteni, legálisan végezni tevékenységét, de sajnos el kell keserítselek, ez nem 100%-ig legális. 🙁 Fontos kitétel, hogy ezzel az adószámmal NEM VÉGEZHETSZ RENDSZERES GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET!

Oké, de mi a rendszeres gazdasági tevékenység? Passz, ezt a NAVnál sem tudták megmondani. Nincs rá pontos definició, ha ellenőrzéskor azt mondják, ez már rendszeres, akkor jön a fekete leves.

Milyen lehetőséged van mégis, ha az elkészült termékedet értékesíteni szeretnéd?

Ha nincs semmilyen biztosítási jogviszonyod, csak ezeket a termékeket szeretnéd  eladni, akkor kiváltod az adószámos magánszemélynek járó adószámot, és reménykedsz, hogy amit csinálsz, nem minősítik rendszeres tevékenységnek. Az, hogy ilyenkor fizetned kell az egészségügyi szolgáltatási járulékodat, természetes, de ettől te nem vagy biztosított, csak ellátásra jogosult!

Ide tartoznak a gyedes, gyeses anyukák is, mert alapból, mint már többször leírtam, nincsen biztosítási jogviszonyuk, csak a gyerkőc által ellátásra jogosultak, viszont nekik nem kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot!

Legálisan!

Főállás mellett

Ha van főállásod, ahol megfizetik utánad a járulékokat, akkor egyértelműen azt mondom, hogy legyél vállalkozó, és NEM KATÁS. Katás másodállású vállalkozónak minden hónapban fizetnie kell a 25.000.-Ft-ot, akár volt bevétele, akár nem, mese nincs!

Másodállású költségelszámolású egyéni vállalkozónak nincs kötelező járulékfizetése, csak ha van úgynevezet kivéted, illetve költségeket is el tudsz számolni, ami kézműves tevékenységnél nem egy utolsó szempont!

JAVASLATOM!

Javaslom, hogy aki legálisan akarja csinálni a tevékenységét, mindenképp konzultáljon könyvelővel, adótanácsadóval, és egyeztesd le, hogy ha nagyon nincs más választásod, mint az adószámos magánszemélyként tevékenykedés, akkor  az milyen kockázatokkal jár esetedben, és ha beindul az üzlet, akkor merre haladj tovább!

Törvényi változások, adó optimalizálás…

Adótanácsadó

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, és tud tanácsot adni!

Fordulj hozzám bizalommal!

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!