Amire nagyon figyelj

ha KATA vállalkozásod van!

Ma nagyon szomorúan kezdődött a napon, nem túlzok, a sírás kerülgetett, két eset miatt is, ezekről nem fogok írni konkrétan, csak általánosságban, hogy tudjátok, mi, könyvelők, tanácsadók sem vagyunk varázslók!

KATA vállalkozás - Könyvelő munkájában csalódott ügyfelek

Azt szokták mondani, kettőn áll a vásár, a könyvelőkre is lehet rosszat mondani, de van amikor az ügyfél is tesz azért, hogy a könyvelő azt mondja, az ügyfél hibás. Ilyenkor a közösségi oldalakon keresik a vígaszt (mindkét oldal 😉 ), erre azt szoktam mondani, nem voltam ott, senki felett nem török pálcát, de megpróbálom helyre hozni, ha még lehet a dolgot.

Azt vettem észre, hogy a könyvelők a kisebb bevételi forrást nem szívesen vállalják el, pontosan azért, mert az a bizonyos “neked csak 3 gombnyomás”, a valóságban, jóval több gombnyomás.

Idő, amíg áttanulmányozzuk mi is történt az ügyfél előéletében, keressük a megoldást, agyi munka is munka, nem csak a gombnyomás, ezzel is megy az időnk. Az ügyfelek csak azt látják, hogy 3 perc alatt készen vagyunk, de hogy előtte miket néztünk át, azzal nem foglalkoztok. 😉

Akár a KATA vállalkozó ügyfelek meg sokallják az összeget, pedig lehet az eseti 10-20 ezer forint, sokkal komolyabb kiadásoktól menthet meg Benneteket. No, igen, ha valakinek volt könyvelője, fizetett neki, mégis pórul járt, megértem, ha ellenségként tekint ránk, és nekem, illetve a tisztességesen dolgozó kollégáknak még ezen is dolgoznunk kell.

 

Természetesen van olyan eset, amikor TÉNYLEG nem kell senki, mert magadtól (esetleg kis segítséggel) is meg tudod csinálni, TÉNYLEG nincs teendő, és TÉNYLEG elég, ha a NAV-hoz néha benézel, hogy minden rendben van-e.

Én mint tudjátok, KATA vállalkozás adótanácsadójaként, pont a problémás ügyek megoldására specializálódtam. Ti nem szeretitek, ha probléma van, én sem, viszont szeretek segíteni, szeretem látni, ha sikerül valamit, valakinek megoldani, hogy örül az ügyfél.

Figyelem!

KATA adóalanyiság vége

Most arról az élethelyzetről írok, amikor nem önszántadból kerülsz ki a KATA  adóalanyiság alól. Az elmúlt 10 évben, minden ilyen adózót megsiratok, ugyanakkor nagyon mérges vagyok, mert sokakat meg lehetne menteni, ha….

NAV levél…

a NAV kétszer csenget!

Fontos, hogy tessék megnyitni, megnézni a tárhelyre érkező leveleket, amit a hivatalok küldenek.

A NAV-ot – küldő hivatalt – nem hatja  meg, hogy nem nyitottad meg, azaz nem vetted át adott dokumentumot.

Kétszer próbálkoznak kézbesíteni, utána úgy tekintik, hogy átvetted, és ha peched van, és határozat van, amire nem reagálsz adott időn belül, meg lesz a “jutalmad”. 🙁

NAV folyószámla

a NAV adófolyószámla ellenőrzése

Ha nem a könyvelőd vagy az adótanácsadód követi a folyószámládat, akkor légyszíves nézd meg  minden hónapban a NAV adófolyószámládat!

Gondolkozz előre! Mert egyébként drága mulatság lesz!

Segíthet az adótanácsadó

Ez a két eset jutott most eszembe, amire nagyon figyelni kell, nincs mese.

Nem hatódik meg a NAV, hogy ha a meghatározott időn belül nem reagálsz a megkeresésre, akkor lehet sírni …. kitesznek a KATA alól, és ez nem csak évvégén érdekes! Bármikor kérhetnek tőled olyan dolgot, amire reagálni KELL!

Könyvelőt általában akkor keresitek meg, amikor úgy érzitek, hogy valami nem kerek a világban… itt most azokra gondolok, akiknek nincs a háta mögött hozzáértő segítő.

Amikor ez az érzés elhatalmasodik rajtatok, akkor már baj van.

Utána akkor lesz baj, amikor bemész a NAV-hoz, és azt mondják, hogy villámgyorsan keress egy könyvelőt, mert ők az ügyfélszolgálaton nem tudják megoldani adott helyzetedet.

Keresel egy hozzáértőt, elájulsz mennyibe fog ez neked kerülni. Villámgyorsan próbálkozik majd menteni a menthetőt a megkeresett személy, és csak reménykedni tudunk ilyenkor, hogy még nem égett le a ház. És igen, amikor szembesülünk azzal, hogy de, leégett, akkor sírunk. Mi is.

Persze van megoldás, de higgyétek el, sokkal többe kerül a megoldás végrehajtása, mint az a pénz, amit kifizettek a szakértőnek!

 

NE FELEDD, ha nem lépsz időben, későn kérsz segítséget egy -remélhetőleg- hozzáértőtől, és kiraknak a KATA alól, ami valljuk meg, egyelőre nagyon jó sok vállalkozónak, akkor csak magadra haragudhatsz!!!!

Ha kiraknak, vagy magad szünteted meg az adóalanyiságodat, akkor az adott év hátralevő idejében, és a következő évben nem lehetsz katás egyéni vállalkozó! Céget alapíthatsz, de az már anyagilag húzósabb lesz a megalapítása is, és a fenntartása is, és még sok egyéb. Sokan azt hiszik, hogy ilyenkor az egyéni  vállalkozása is megszűnik, nem, nem szűnik meg, de más kötelezettségeid lesznek, amihez már sajnos kell a könyvelő!

 

Kérem szépen, a kollégák nevében is, gondolkodjatok picit előre, ne csak a jelennek!

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!