Az utóbbi napok, hetek nagy kérdései, hogy a vállalkozók szüneteltessenek, vagy mentesülnek a KATA fizetése alól.

Mentesülés

Kérdés volt az is, hogy ha mentesülő tevekenységet folytat a vállalkozó, akkor a NAV honnan tudja, hogy mentesül. Erre a múlt héten megjött a válasz, ahogy ez várható is volt, amennnyiben a törzsadatokban a tevkenységek között van mentesülésre jogosító, akkor az adófolyószámláján előírásra került, de ugyanazzal a dátummal a COVID19 vírus megjegyzéssel törölték is.

Sok szakember fenntartással fogadja ezt, mivel olyan tevékenységre is megadják így a mentességet, amit nem végez a vállalkozó! A probléma az, hogy attól félnek, hogy a későbbiekben vizsgálni fogják, hogy ténylegesen végezte-e a tevékenységet vagy sem.

A NAV gyakori kérdései között azt írják, hogy nem vizsgálják most ezt a körülményt. Véleményem szerint aki úgy gondolja, vegye ki azt a tevékenységet a vállalkozásból, amivel nem foglalkozik, aztán majd a jövő megmondja, mit, hogyan fognak vizsgálni.

Szünetelés

Akik ideje korán (és itt most nem csak a KATA-sokra gondolok), 2020. március 11. és 30-a között kezdtek szünetelni, és közben kiderült, mégis tudnák folytatni a tevékenységet, vagy mentesülnek a KATA fizetése alól, nekik a 131/2020 (IV.17) Kormány rendeletben írtak szerint 2020.04.18-tól 15 napjuk van, hogy e-papíron

  • visszavonják a szünetelést, vagy
  • újra indítsák a vállalkozást, akár 1 hónapon belül (alap szabály, hogy minimum 1 hónapot kell szüneteltetni).

szuneteles