2022. szeptember 1-től

várhatóak a szigorítások

Tegnap délután óta, mikor is közhírré tették a szigorítás tervezetét, szinte felrobban az internet, MINDENKI szitkozódik, temeti a KATA adózást. Valljuk meg, jogosan! Viszont ezt még nem fogadták el, nem törvény, ezért ebben a cikkben csak összefoglalom, amit eddig tudunk, aztán kiderül, mi lesz a valószínűleg éjjel megjelenő Magyar Közlönyben kőbe vésve.

Megszűnik a KATA adózás! Vagy mégsem?

Igen, sokunknak meg fog szűnni, vagy zsebbe kell nyúlni, és konzultálni szakértővel, tanácsadóval, mi a jó megoldás. Megjegyzem, NINCS jó megoldás, csak menteni lehet, kell a már meglévő vállalkozásunkat, vagy aki most szeretné kezdeni (szerintem nem lesznek sokan), nagyon átgondolni, hogy mit tegyen!

 

VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK

– Csak főállású EGYÉNI VÁLLALKOZÓ lehet katás, aki CSAK lakossági szolgáltatást végez, tehát pl. fodrász, kozmetikus, műkörmös, de ha már cégekhez is mész, és A CÉG fizet neked, akkor viszlát KATA

– A mellékállású, illetve kiegészítő tevékenységet végzők (nyugdíjasok) is kikerülnek a tervek szerint a KATA adózás alól, aki ide tartozik, ne pánikoljon, hanem tényleg számoljon, kérjen tanácsot

KATA-s BT, mint ilyen megszűnik, választhatják, áttérhetnek a KIVA, illetve a társasági adó alatti adózásra

– A KATA éves kerete 18 millió forint lesz, már idén is. Ha elfogadják a törvényt, akkor augusztus 31-ig lesz a 12 millió keret, azaz havi 1.500.000.-, és a maradék 6 millió forint szeptembertől decemberig érvényes. Mondjuk, aki lakossági szolgáltató, nem nagyon tudom, hogy eléri-e ezt a határt.

– Az ÁFA keret módosulásáról nincs hír, tehát ha véletlenül átléped a 12 millió forintos határt, ÉS belföldre számlázol, számláztál, csökken az alanyi adómentes kereted, és ha átléped, akkor hiába 18 millió a KATA kereted!

– A KATA kötelezettség marad 50.000.-/hónap

 

 

Nagyon fontos, hogy mindenki egyénileg konzultáljon szakemberrel, és igen, sajnos rá kell szánni a díjat, mert innentől kezdve nem az van, hogy csak évvégén kell beküldeni egy bevallást, fizetni az 50.000.-Ft-ot, osztjónapot, tervezni kell. Több lehetőség közül lehet választani, kapásból 4-5 jutott eszembe, de nem lehet egységesen senkinek sem azt mondanunk, hogy Neked tuti az egyik, vagy a másik lesz a megfelelő.

Elő kell venni a “kockás papírt”, és osztani szorozni, szakértőhöz már számokkal érkezni, pl:

milyen bevételre számítasz

főállású vagy mellékállású leszel (főállású: heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó jogviszony, több jogviszonyban számított órák összeadódnak.)

milyen költség számlákat tudsz elszámolni a VÁLLALKOZÁS nevében, tehát nem a gyerek őszi cipőjéről beszélünk, ha neked informatikai vállalkozásod van

gyerekek száma, ki veszi igénybe a családi adóalap kedvezményt

– van-e nyugdíjbiztosításod, egészségpénztáras befizetésed, amire adójóváírást tudsz igénybevenni

– gépjármű használata, stb…

 

Legyél rugalmas, működj együtt  a szakemberrel, gondold végig mit tanácsol!

Időben kérj időpontot, mert nem 3 perc alatt fogja elmagyarázni, és tapasztalatból tudom, hogy nem is fogsz tudni rögtön dönteni!

Legyen időd átgondolni, sakkozni a számokkal, esetleg mástól is tanácsot kérni!

Akinek eddig nem volt könyvelője, különösen siessen időpontot kérni, mert érthető okokból a könyvelők, adótanácsadók első körben a már meglévő ügyfeleiknek adnak időpontot, utána jönnek akik még beleférnek a kapacitásba!

Segíthetek? Akkor válassz szolgáltatást és majd kérj időpontot itt >>

 

JÓ TANÁCS!

1. Ne pánikolj, tervezz!!!

2. Amíg nincs Magyar Közlönyben kihirdetve a TÖRVÉNY, addig csak a kockás papírt vedd elő, könyvelőt ne kérdezd, mert úgysem tudunk mit mondani, csak találgatni. A törvény megjelenése után már lehet mozgolódni, és érdemben is gondolozni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉