Járulékfizetési kötelezettség bejelentése, teljesítése azoknak az adózóknak, akiknek nincs ellátásra jogosító jogviszony, 2020. július 1-től kicsit átalakult, remélhetőleg pozitív irányba.

Változás, hogy a NAV és NEAK szoros együttműködésben (információim szerint napi szinten) nyilvántartják az adózók jogviszony státuszát. Ez azt jelenti, hogy ha valaki kilép egy munkahelyről, akkor legfeljebb 45 napig egészségügyi ellátásra lesz jogosult. Ha ez alatt az idő alatt elhelyezkedik, akkor nincs semmi teendője egyik félnek sem.

Ha NEM helyezkedik el, nem lesz jogviszonya, tehát

  • se munkahely,
  • se oktatási intézmény,
  • se állami ellátás (önkormányzati segítség, munkanélküli ellátás), akkor a NEAK jelzése alapján a NAV kiértesíti az adózót, hogy nyilvántartásba vette, és meghatározza melyik naptól kell fizetnie a kötelezettséget.

A kötelezettséget szintén most július 1-től (első fizetési, utalási határidő 2020. augusztus 12-ig) egy új adónemre, bankszámlaszámra kell fizetni, mely a következő:

járulék jogviszony nélkülieknek

FONTOS, akik eddig is fizették a kötelezettséget, és átutalással teljesítik nekik szintén erre a bankszámlaszámra kell utalni! Ha már előre fizettek több hónapot, vagy most véletlenül még a régi számlaszámra ment az utalás, akkor át kell vezetni erre az adónemre a július 1. után esedékes összeget. Az átvezetést a 2017-es  “Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” nyomtatványon kell elvégezni. Az átvezetést természetesen lehet ügyfélkapu regisztrációval, illetve ügyfélszolgálaton leadni.

Idén végzett diákok, akiknek a diákigazolványa 2020. október 31-ig érvényes, ők egészségügyi ellátásra jogosultak 2020. december 15-ig, és karácsonyi ajándékként kapják meg a NAV levelét a fizetési kötelezettségről. Csak azokra a diákokra vonatkozik ez a kötelezettség akik nem tanulnak tovább, nem helyezkednek el dolgozni december 15-ig.

Akik az első félévben már kötelezettek lettek volna, de nem jelentkeztek be, ezt pótolniuk kell ügyfélszolgálaton vagy ügyfélkapun keresztül!

Külföldi munkaviszony létesítése esetén a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) felé kell jelezni E104 nyomtatványon, és ha szükséges, akkor a hivatal jelez a NAV felé is.

Heti hírlevél feliratkozás

Facebook csoport