Tanulmányaikat befejező diákok jogviszony vége

Az idén érettségiző, diplomázó fiatalok egészségügyi ellátása a diákigazolvány érvényességének időpontjáig, azaz 2020.10.31-ig biztosított! Amennyiben nem tanul tovább egyetemen, köznevelés szakképzésben (volt okj), akkor az új szabály szerint AZONNAL, másnaptól, azaz majd 2020.11.01-től köteles bejelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alá. Addig kell fizetni, míg nem lesz biztosítási újabb jogviszony.

Ez a dátum nem összekeverendő azzal, hogy ha elhelyezkedik a fiatal, vagy vállalkozó lesz, akkor azonnal járulékfizetési kötelezettsége lesz, nem csak novembertől.

egészségügyi ellátás jogviszony vége

Ha a fiatal KATA-s egyéni vállalkozó szintén oda kell ilyenkor figyelni, hogy főállású vagy 36 órás munkaviszony mellett fizeti a kötelezettséget (50.000 vagy 25.000 fofint). Tanulói jogviszony mellett a 25 ezer forintot kell fizetni, viszont ha ez megszűnik, akkor már főállásúnak minősül.

Egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség alá való bejelentkezés

Több módon lehetséges a kötelezettség bejelentése

  • NAV ügyfélszolgálaton személyesen beadni a 20T1011-es nyomtatványt, melyet a NAV honlapjáról pdf formátumban le lehet tölteni.
  • A letöltött nyomtatványt postai úton kell eljuttatni az illetékes NAV igazgatóságra.
  • ÜGYFÉLKAPU regisztrációval rendelkezők interneten is teljesíthetik a bejelentést. Két módja van ennek, egyik, a hagyományos nyomtatvány letöltése az ANYK keretprogramba, vagy az ONYA portál felületén a belépés után a szükséges adatok kitöltése után lehet beküldeni.

Kötelezettség alól kijelentkezés

A kötelezettség alól való kijelentkezés ugyanígy történik, de nem minden esetben kell ezt megtenni, mert jelenleg ha valaki munkaviszonyt létesít, akkor automatikusan kijelenti a munkáltató a kötelezettség alól.

A távoli (remélhetőleg már nem annyira távoli) terv az, hogy ha a GYES, GYED vagy önkormányzati kötelezettség átvállalás keletkezik, akkor is értesül a NAV rendszere erről.

Tehát jelenleg még ki kell jelentkezni az alábbi esetekben:

  • Fizetésnélküli szabadságon lévő dolgozó, aki a 1011-esen bejelentkezett, ki is kell jelentkeznie (értesüléseim szerint NAV igazgatóság válogatja, van, ahol nem kell, de ha valaki megteszi, nem árt senkinek ezzel).
  • Itthon, Magyarországon fizette a járulékot, de kimegy külföldre, ki kell jelentkezni, ha EGT tagállamba megy jogviszonyt létesíteni, mert két helyen nem lehet biztosított. Ehhez igazolást kell hozni a külföldi biztosítótól, és a NEAK felé bejelenteni, majd a NAV-nál bemutatni, és ezáltal lehet kijelentkezni. Hivatali szinten törekszenek ennek az egylépcsőssé tételére, tehát hogy csak a NEAK felé kelljen bejelenteni a külföldi munkavégzést.
  • GYES-re megy a szülő, nem jogosult CSED-re, GYED-re, és szülés előtt eü. szolgáltatási járulékot fizetett, szintén ki kell jelentkezni.
  • Diák, aki fizette a járulékot, mert pl. kihagyott egy tanévet, és nem helyezkedett el, felvették az egyetemre, nappali tagozatra, az igazolás birtokában kijelentkezhet a kötelezettség alól.

Tudomásom szerint az önkormányzati, NEAK és NAV rendszereket összeakarják kapcsolni. Évek óta megy a próbálkozás, hogy felesleges köröket ne kelljen futnia az adózónak.

FONTOS! Minden ügyet személyesen lehet intézni. Ha nem az adózó intézi személyesen, akkor minden esetben szükség van a meghatalmazásra is! Hivatali ügyintézésnél nem elég, hogy az apukája, anyukája, testvére, gyereke vagyok!

Hírlevél feliratkozás

Facebook csoport