Apróság, érdekesség, amiről nem érdemes hosszú litániát írni, ez a mai blog cikk! 😉 Visszatérek pár szó erejéig az iskoláztatási támogatás problémájára az idén végzett diákok esetében.

Családi pótlék –  iskoláztatási támogatás

Az idén végzett, érettségizett lányom megnézte az ügyfélkapus regisztrációjával, hogy az Oktatási hivatal még mindig nem jelentette ki az iskolából (beiratkozott a folytatásra, szóval jogosultak vagyunk az ellátásra). A júliusi, augusztusi családi pótlékot megkaptuk, szóval most várom az október elejét, hogy mi lesz a szeptemberrel.

család iskoláztatási

 

Az a szülő, akinek gyermekét az iskola lejelentette, vagy ő maga tette meg, és járna tovább családi pótlék, azaz iskoláztatási támogatás, a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) nyújtsa be kérelmét!

“A tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a 20. életévét, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. életévét betölti.”

A kérelem benyújtható

  • ügyfélkapus regisztrációval a honlapon keresztül kitöltött nyomtatványon, vagy
  • postai úton, vagy
  • személyesen a kormányhivatal ügyfélszolgálatán.

A kérelemhez csatolni kell a kérelmező személyi igazolvány és lakcím kártya másolatát, illetve a diák iskolájának igazolását a tanulói jogviszonyról.

Figyelni kell arra, hogy visszamenőleg csak 2 hónapot lehet igényelni, ezért ezt a kérelmet minél hamarabb el kell juttatni a MÁK-hoz.

Egyetemista gyerekek után már nem jár családi pótlék, de ha van fiatalabb testvére, akkor a gyerekszámban figyelembe veszik, ezért neki is igazolnia kell, hogy iskolába jár. Családi adókedvezménynél nem feltétel, hogy igénybe vegye a szülő a családi pótlékot, illetve a magasabb összegű ellátást. A lényeg, hogy jogosult legyen a gyerekszámba figyelembevételére.

 

Elektronikus levelezés hivatalokkal

….és már megint ügyfélkapu… 🙂 🙂

Felhívom mindenki figyelmét, hogy hivatalos ügyekben, amikor KONKRÉT ügyben kér tájékoztatást hivataltól, akkor ügyfélkapus regisztrációval lehet csak boldogulni, levelet írni!!!!

Sima e-mail-re nem fognak válaszolni, maximum általánosságban, de szinte biztos, hogy arra senki nem fog kapni választ ilyen módon, hogy van-e például tartozása.

Kb. 2-3 éve erre találták ki, az e-papír szolgáltatást, mely olyan, mintha e-mailt írna az ügyfél, DE ügyfélkapus felhasználónévvel és jelszóval lehet, sőt kell azonosítani magát. Ez biztosítja a hivatalnak, ügyintézőnek, hogy remélhetőleg nem pl. egy haragosnak ad ki bizalmas információt.

Tudom, hogy vannak olyan könyvelők, szakértők, akik az ügyfél regisztrációs adataival lépnek be, és intéznek hivatalos ügyeket. Nem kéne.

Azt is tudom, hogy vannak olyan ügyek, amiket csak így lehet elintézni. Ebben az esetben azt szoktam javasolni, hogy az ügyfél is legyen ott, vagy ha nincs ott, akkor amint végzett a hozzáértő, változtassa meg a jelszavát.

Akinek van kedve, ideje, unalmas óráiban nézzen körül, hogy milyen adatok vannak fent róla a hivatalos oldalakon, amik kellenek, de elvileg csak az ügyfélre saját, magára tartoznak, illetve az illetékes hivatali ügyintézőre.

 

2020.09.16-tól személyes tanácsadásra, gyors kérdés-válasz adásra is van lehetőség Gödöllő, Széchenyi u. 5. szám alatt a “Munkakör” helységében.

Időpontok: szerda és péntek délután 14:00-17:30-ig, tanácsadás esetén mindenképp kérem a bejelentkezést, a villámkérdések esetében nem szükséges az időpont foglalás, de az időpont foglaló rendszert érdemes megnézni, hogy van-e szabad hely.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam