Az idei évben többször találkoztam egyéni vállalkozók kérdésével, hogy ha szüneteltetik a vállalkozásukat, akkor jár-e nekik álláskeresési járadék, köznyelven munkanélküli segély.

 

Álláskeresési járadék…

 

Sajnos azt tapasztalom, hogy a munkaügyi hivatalban azt mondják, hogy egyéni vállalkozó csak akkor kaphatja ezt a járadékot, ha megszünteti a vállalkozását. Ez 2018. január 1-től nem így van, akkor módosult az 1991. évi IV. törvény 58. § (5) 6. e) alpontja mely szerint:„Nem kell kereső tevékenységet folytató személynek tekinteni az s) pont szerint egyéni vállalkozónak minősülő személyt arra az időtartamra, amely alatt tevékenységét a jogszabályban meghatározott módon szünetelteti.”

Ezt a törvényi hivatkozást szoktam ajánlani az ügyfeleknek, hogy mutassák meg a hivatalban, amennyiben probléma van. 😉

Az álláskeresési járadék maximum 90 napig jár, mely alatt nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, és nem végezhető keresőtevékenység, kivéve az egyszerűsített foglalkoztatást.

Az álláskeresési járadékot ügyfélkapus regisztrációval is igényelni lehet, ezen az elérhetőségen, erről a képernyőről kell elindulni az igénylés kitöltéséhez:

álláskeresési

 

Egyéni- vagy társas vállalkozó esetében a NAV adóigazolást is kér, ez is kérhető az ügyfélkapus tárhelyre és onnan lehet továbbítani lementés után a munkaügyi hivatal felé. Lehet kérni, hogy a NAV egyenesen a megnevezett hivatal felé továbbítsa az igazolást. Az IGAZOL nyomtatványon az adóigazolás jogcíme ebben az esetben A280 lesz.

 

… vállalkozás szüneteltetése

 

Érdemes tudni, hogy amennyiben KATA-s vállalkozó szüneteltet, akkor ha csak 1 napot is aktív volt az adóalanyisága, akkor arra a hónapra még be kell fizetni az egész havi KATA kötelezettséget.

KATA-s vállalkozó esetében, ha nem kéri az álláskeresési járadékot, és hó közben kezdi a szüneteltetést, akkor fontos, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak a következő hónap 1-től kell fizetni. Fő szabály szerint a szünetelés minimum 1 hónap, maximum 2 év.

Az idei évben ez így változott.  “Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legfeljebb két évig szüneteltetheti. A tevékenység szüneteltetésére előírt 30 napos minimális időtartamot 2020. december 31-ig nem kell alkalmazni, a tevékenység szüneteltetésének időtartama 2020. december 31-éig egy hónapnál rövidebb is lehet.” (NAV honlap).

 

Youtube csatorna

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam