Jelenlegi szabály szerint a be- illetve kijelentkezés az adózó feladata,

  • amennyiben anyasági ellátásban részesült, és nem létesít még munkaviszonyt, illetve apuka lesz a GYED igénylő, és anyuka otthon marad fizetésnélküli szabadságon a babával,
  • foglalkoztatás helyettesítő támogatásban (FHT) részesült.

Az anyasági ellátás, illetve FHT utolsó napja után ebben az esetben is fennáll még a 45 napos szabály, azaz ezen idő alatt orvosi ellátásban részesül az adózó, ezután viszont be kell jelentkezni és be kell mutatni az anyasági ellátás befejezését, illetve az FHT végét bizonyító határozatot. Természetesen, ha elhelyezkedik, akkor bejelentési és fizetési kötelezettség nem áll fenn.

Sokszor van, hogy ezekben az esetekben előzőleg egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett volt adózó. Jelenleg az a szabály, hogy ilyenkor ki kell jelentkezni a kötelezettség alól, be kell mutatni az ellátásról szóló határozatot. A bejelentkezés lehet személyes, ügyfélszolgálaton, vagy elektronikus formában, ügyfélkapus felhasználónév és jelszó segítségével.

Tanulók

Felhívom a 2019-ben végzett (érettségizett, diplomázó) tanulók figyelmét, hogy ha nem helyezkedtek el, nem létesítettek újabb tanulói jogviszonyt (oKJ-s képzés, nappali tagozatos egyetem), akkor 2019. október 31-ig volt érvényes a diákigazolványuk, utána 45 napig voltak egészségügyi ellátásra jogosultak, és 2019. december 16-tól be kellett jelentkezni a kötelezettség alá.

Folytatás következik: 2020.02.28. péntek

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!