2007-től akinek nincs biztosítási jogviszonya, közös teherviselés címén köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, amiért ellátásra lesz jogosult orvosnál, gyógyszertárban.

2020.07.01-től változás

Eddig az alábbi biztosítási jogviszonyok megszűnésekor passzív jogon ellátásra voltunk jogosultak 45 napig:

  • munkaviszony
  • tanulói jogviszony (október 31-ig érvényes nappali tagozatos diákigazolvány, illetve kereszt félév esetén március 31-ig)
  • GYED, GYES vége után
  • álláskeresési járadék folyósítása után
  • önkormányzat által átvállalt kötelezettség lejárta után.

VÁLTOZÁS:

a 45 nap passzív ellátás jogosultság MEGSZŰNT, a biztosítási, illetve ellátási jogosultság megszűnése utáni első naptól egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség lesz, be kell jelentkezni 8 napon belül NAV ügyfélszolgálaton, vagy ügyfélkapus regisztrációval és fizetni kell, idén, 2020-ban a havi 7.710.-forintot, tört hónap esetén napi 257.-forintot.

A sürgősségi ellátásban mindenki részesül, senki nem lesz elláttatlan!

Az orvosoknak eddig is kellett jelenteni az un. piros lámpás betegeket a NEAK felé, ezután fokozott ellenőrzések is várhatóak lesznek, a NAV és NEAK nyilvántartási rendszerén sokat fejlesztettek az utóbbi időben.

Az eredeti törvény javaslatban az szerepel, hogy 3 havi türelmi idő lesz, hogy a beteg TAJ kártyáját ne érvénytelenítsék, és ha valaki nem jelentkezett be a rendszerbe, akkor megtehesse büntetés nélkül. A vészhelyzetre való tekintettel ezt a 3 hónapot a tervek szerint 6 hónapra meghosszabbítják, az évvégéig.

Nincs változás abban, hogy aki

  • fizetésnélküli szabadságra megy, vagy
  • egyéni vállalkozó szüneteltet, vagy
  • külföldi munkaviszony megszűnése után tér haza

akkor az első naptól kell bejelentkezni a kötelezettség alá!

Egyelőre ezeket a be- és kijelentkezéseket az adózónak kell megtennie. A terv az, hogy ezt is automatizálják, bár erősen kétlem, hogy az egyéni eseteket a NAV vagy a NEAK figyelembe tudja majd venni. Természetesen a fejlesztések során sok mindent tudni fog a rendszer, szerencsére, de azért a 100%-os automatizáláshoz még sok idő kell.

A témakörrel kapcsolatosan várom az észrevételeket, kérdéseket Facebook csoportomban, ahol a hóvégéig belépő új tagok között 10 db 10%-os kupont sorsolok ki szolgáltatásaimra.

(Következő rész: a kötelezettség alá történő bejelentkezés módja)

ui: Szolgáltatásaimra 10%-os kupont adok 2020.június 30-ig hírlevél feliratkozóknak