Manapság sokat halljuk azokat a kifejezéseket, hogy e-recept, meg “nézd meg a felhőben az orvosi leletedet, beutalódat“, de mit is jelent ez?

És, igen, megint az ügyfélkapu hasznossága kerül előtérbe! 🙂 Ahhoz, hogy az orvos felírjon e-receptet, e-beutalót, nem kell, hogy a betegnek legyen ügyfélkapus regisztrációja.

De ha van, ügyfélkapus regisztrációval, taj számmal az eeszt.gov.hu oldalra belépve, nagyon sok mindent megtudhatunk, ellenőrizhetjük, hogy fent van-e a “felhő” alkalmazásban adott recept, beutaló. És igen, otthon a karosszékben ülve, akár éjjel 11 órakor is.

e-recept

A jelenlegi vészhelyzetben nagyon nagy haszna volt annak, hogy az orvosok interneten feltették a “felhő” alkalmazásba a receptet, és a betegnek, illetve  annak, akit a beteg megkért, hogy váltsa ki, csak a taj kártyát kell(ett) bemutatni, és már kapta is a gyógyszert, egy lépés, az orvoshoz menetel kimaradt. Fontos tudni, hogy ha valakit megkérünk a gyógyszer kiváltásához, akkor neki jelenleg igazolnia kell magát a gyógyszerésznek, a vészhelyzet vége után pedig ismét csak meghatalmazással lehet ezt megtenni (erről külön fogok írni)

e-beutaló

Szintén kihagyható egy lépés, azaz az orvosi rendelőbe való ellátogatás, amennyiben csak egy beutalóra van szükségünk, az orvost telefonon keresztül meg lehet kérni, hogy adjon beutalót, nem kötelező így adni a beutalót, tehát ezt érdemes ellenőrizni, hogy tényleg e-beutalót kaptunk-e. Ha igen, akkor csak meg kell jelenni adott szakrendelésen, időpontra, és nem kell a beutalót papír alapon leadni.

e-lelet

Szakrendelésen történt vizsgálatunkról szintén felkerül a lelet az alkalmazásba.

FONTOS, hogy ezek az alkalmazások, csak az állami egészségügyben működnek, én legalábbis a magánorvosnál tett látogatásaimról nem találok itt semmi adatot!

Folytatás: 2020.06.08-án hétfőn, a képviseleti jogosultságról és az önrendelkezésről.

Katás vállalkozóknak tart még a júniusi AKCIÓ!