A 06.05-ei blog bejegyzés, melyben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) írtam, folytatása. 🙂

Meghatalmazás

Előfordul, hogy nem tudunk intézkedni személyesen, ezért valakit megkérünk, hogy ugorjon már el a gyógyszerünkért, amit az orvos felküldött a “felhő” alkalmazásba, vagy nincs ügyfélkapunk és jó lenne körülnézni, tudni mi történik a személyes portálunkon, na de…

Például a 82 és 91 éves szüleimnek nincs ügyfélkapujuk, nem is lesz, mert minek, náluk nem ajánlgatom, mert tudom, úgyis én fogom kezelni! Viszont ha ÉN intézem, akkor kellene meghatalmazás, ehhez

  • rendelkezniük kell külön-külön a szüleimnek, hogy meghatalmaznak engem
  • alapból be kéne menniük a Kormányablakhoz az ügyintézőhöz, igazolniuk kellene magukat, hogy igen, ők, ők, és ők meghatalmaznak engem.
  • Ennek kikerülésére van lehetőség, a honlapon fent van egy formanyomtatvány, és majd bemegyek én a hivatalba, és elintézem, hogy a saját ügyfélkapumon keresztül körülnézzek az ő adataik között.

Szerencsére ezt a torturát nem kell végig zongorázni, ha a meghatalmazónak van ügyfélkapuja, mert ezt a honlapon belépve, nagyon egyszerűen megteheti az Önrendelkezés menüpont alatt.

Önrendelkezés

Az önrendelkezés menüpont alatt mindent be lehet állítani, amit szeretnénk megkapni, szeretnénk, ha fent lenne az alkalmazásban, és azt is, amit nem.

  • Rendelkezhet milyen állapotokat (egészségügyi állapot, egészségügyi dokumentumok megtekinthetősége, összetett lekérdezés) láthat az Ön portáljára belépő (Ön, vagy meghatalmazottja)
  • személyes információkat adhat meg, mint pl. e-mail cím, illetve vészhelyzet esetén kit lehet értesíteni, telefonszámot is megadhat
  • értesítések beállítása, azaz ha megadta az e-mail címét, akkor megadhatja milyen esetekben kér értesítést, pl. ha az orvos receptet írt fel, vagy megírta a beutalót, illetve ha felkerül egy lelet, akkor értesíti a rendszer, hogy megtekintheti. (Januárban a kórházi vérvételről 2 nap múlva fent volt a “felhő” alkalmazásban a leletem, és a vérvételt kérő szakorvos csatlakozott a rendszerhez, amikor mentem a kontrollra, nem kellett külön visszamennem a papír alapú leletért)
  • a meghatalmazást is itt adhatjuk meg, és itt követhetjük nyomon azt is, hogy kit képviselünk, illetve ha nem mi képviselünk, akkor azt, hogy ki képvisel minket.

18 év alatti gyerekek képviselete

Írtam az idősekről, de nem írtam a gyerekekről. A gyerekek esetében elég érdekes a felállás, mert a leírás szerint náluk is jelezni kell, hogy ki a törvényes képviselő, és ő válthatja ki a gyógyszert… ez számomra azért érdekes, mert egy 4 éves gyerkőc biztos nem fogja kiváltani a gyógyszerét, biztos hogy a szülő fogja, nagymama ezek szerint nem válthatja ki, amikor épp megy a saját gyógyszeréért?! Ez az eljárás elsősorban a nem édesanyával vagy édesapával élő gyerekeknél lehet érdekes.

Érdekesség, hogy csecsemőknél is kérik a törvényes képviselő nyilatkozatot… negatív érdekesség, mert a TAJ szám most már hamar meg van, de a formanyomtatvánnyal be kell sétálni a kormányablakhoz, és csak ezután válthatja ki a kezdő csomagot. Remélhetőleg hamarosan ezt is meg lehet tenni a törvényes képviselő ügyfélkapuján keresztül, ahogy a családi pótlék intézés is megy már elektronikusan.

A 14-18 év közötti korlátozottan cselekvőképes fiatalnál már jobban értem a rendelkezést, ők azért már vissza tudnak élni a helyzettel.

Nyomtatványok, egyebek

A képviselet bejelentéséhez szükséges okmányok felsorolását a https://www.eeszt.gov.hu/hu/kepviseleti-jogosultsagok-az-eeszt-ben oldalon találhatja meg.

Jelenleg a vészhelyzet végéig, az e-receptek kiváltásához nem szükséges a meghatalmazás, viszont a képviselőnek vinni kell a beteg taj kártyáját, és igazolnia kell magát a gyógszerésznek!

Ilyen és ehhez hasonló ügyek intézéséről ismerkedhet az Elektronikus ügyintézés egyedi online oktatás alatt, ahol személyes kérdéseire is választ kaphat!