Kb. 5 éve van ez a kedvezmény, mely az első házasoknak ad segítséget. Ez a kedvezmény csak SZJA-s jövedelmekből vehető igénybe, KATA-snak ez a kedvezmény sem vehető igénybe.

A házaspár egyikének mindenképp az első házasságának kell lennie, csak ekkor jár a kedvezmény, de nem feltétel, hogy ő vegye igénybe.

A kedvezmény összevont adóalapba tartozó jövedelem alapját csökkenti, 2021-től figyelembevehető kedvezmények sorában a harmadik helyre került.

 

Ez azt jelenti, hogy meghatározták, hogy ha adott kedvezményre jogosult az adózó, és igénybe is akarja venni, akkor meg van a sorrend, ami a következő 2021-ben:

  • 4 gyermekes édesanya adóalap kedvezménye
  • személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság)
  • első házasok kedvezménye
  • családi adó- és járulékkedvezmény

Egy házaspár 33.330.-Ft  adóalap kedvezményre jogosult havonta. Ezt az összeget akár meg is oszthatják egymás között, ha havonta szerenék igénybevenni, akkor nyilatkozniuk kell munkáltató felé, hogy ki, milyen mértékben él a lehetőséggel.

Fontos, hogy a kedvezmény a házasságkötést követő hótól 24 hónapig jár, amennyiben a házasság fennáll. Sokan nem tudják, hogy a bejegyzett élettársaknak (azonos neműek társas viszonya) is lehetőségük, joguk van igényelni a kedvezményt.

 

A kedvezményt évközben is lehet igényelni, de ha úgy döntenek, akkor az évvégi bevallásban is lehet kérni, de ekkor a bevallás tervezetet ki kell egészíteni, mert erről a NAV-nak nincs nyilvántartás.