A munkáltató felé be kell-e jelenteni, hogy egyéni vállalkozó lesz valaki.

Erre nem lehet határozott igennel vagy nemmel válaszolni! Alap, hogy a főállásban mindenkinek a szerződése szerinti munkát kell szem előtt tartania, nem mehet a munka rovására a vállalkozás. A munkáltató előírhatja, hogy tájékoztatni kell a más irányú elfoglaltságról, vagy engedélyeztetni is.

Vannak munkakörök, ahol kifejezetten TILOS, másodállást vállalni, csak meghatározott tevékenységet lehet végezni a főállás mellett. Ilyen például a NAV.  Az alkalmazottaknak csak külön engedéllyel lehet végezni más munkát, egyébként tilos. Érthető is, mert például én adótanácsadóként dolgoztam a NAV-nál, kaptam a fizetésemet, elég érdekes lett volna, hogy mellette meg pénzért ugyanezt csináltam volna, ez összeférhetetlen.

Önkormányzatnál, kormányhivatalnál dolgozó alkalmazottaknak kevésbé szigorú a rend, ott nincs kategórikusan tiltva, viszont bejelentéshez és engedélyhez kötött a tevékenység végzése.

És vannak azok a cégek, ahol legfejebb csak bejelentési kötelezettség van, a munkaszerződésben mindig el kell olvasni, mit lehet és mit nem.