Év elején mindig kérdés, mikor melyik bevallásnak van határideje.

KATA adóbevallás egyéni vállalkozóknak és BT-nek: 2021. február 25.

SZJA bevallás magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek: 2021. május 20.

Kérdés szokott az is lenni, hogy aki katás vállalkozó, de van összevont adóalapba tartozó jövedelme, mikor kell és egyáltalán kell-e készíteni SZJA bevallást készíteni.

Igen, kell készíteni, mert a NAV csak bevallás tervezetet készít mindenkinek, akinek a rendszerben van olyan jövedelme, ami után személyi jövedelemadót kell fizetnie.

A magánszemélyeknek, akik nem vállalkozók, automatikusan bevallás lesz májusi határidő napján a tervezet, ha nem készítik el maguknak, vagy nem javítanak bele a tervezetbe. Magyarul, nem csinál vele semmit. Egyéni vállalkozóknak mindenképpen meg kell nyitni, és elfogadni (ha minden rendben van) a tervezetet. Ha nem teszi meg, akkor nem lesz bevallása, és az alap bevallást önadózóként be kell nyújtani!

Katásnak úgynevezett nullás SZJA bevallást akkor kell beadnia, ha diákhitel törlesztése van folyamatban, illetve egyes adóigazgatóságok kérik a külföldi (elsősorban német, osztrák) jövedelemigazolásoknál, hogy legyen. Kb. 2 éve van lehetőség nyilatkozni, hogy nem volt Magyarországon összevont adóalapba tartozó jövedelme a kérelmezőnek. Szabadon fogalmazott nyilatkozat is lehet, de csak a kérelmező nyilatkozhat, viszont a jövedelemigazolás kérelmet már meghatalmazott is beadhatja.

 

További határidők:

2021. január 31. legkésőbb eddig meg kell kapni a munkáltatótól, kifizetőtől az igazolást a 2020. évi jövedelemről. Sokszor azért nem adják ki, mert úgyis megcsinálja a “bevallást” a NAV. Nem, a NAV nem a bevallást csinálja meg, hanem a TERVEZETET, amit le kell ellenőrizni, és ahhoz kell az igazolás!

2021. március: A NAV a bevallás tervezeteket eljuttatja az adózókhoz ügyfélkapun keresztül. Akinek nincs ügyfélkapuja kérheti papír alapon a tervezetet telefonon, személyesen ügyfélszolgálaton.

2021. április végéig lehet kérni telefonon, levélben a papíralapú bevallás tervezeteket.