Múlt héten említettem, hogy volt egy élő adásom egy zárt facebook csoportban, és erről jutott eszembe, hogy sokan nem tudják, mit is kéne átgondolni, milyen tervezés kell ahhoz, hogy egy nehéz kezdés után beinduljon vállalkozása. Nekem azt mondták, hogy az első év nagyon nehéz, meg kell ismerjék a nevemet, ajánljanak egymásnak az ügyfelek, ezért rengeteget kell dolgozni, majd utána fenn is kell tartani az ismertséget.

Sokan úgynevezett “kényszer vállalkozók“, ami azt jelenti, hogy nincs elképzelt tervük, stratégiájuk, de valamit mégiscsak kéne csinálni. Én is voltam így, nagyon rosszul jöttem ki belőle, mert fizetési kötelezettségeim voltak, de bevételem szinte semmi, nem tudtam milyen tervezés folyamatot kell beépítenem a vállalkozásba.

Aztán múltak az évek, pontosan 7 év, amikor ismét fejembe vettem, hogy vállalkozó leszek, viszont teljesen másként közelítettem meg a lehetőséget. Nem vágtam bele rögtön, terveztem. Szóltam az akkori főnökömnek, hogy mik a terveim, aki annyit kérdezett tőlem, hogy biztos vagyok-e a dolgomban, és hogy állok a tervezéssel. Jól gondoljam meg, mert itt, mármint a hivatalban biztos jövedelmem, egészségbiztosításom van, amíg nem érzem magam legalább 70%-ig rajtra készen, maradjak nyugton. Kaptam még 1 év gondolkodás időt.

Ezzel a hosszabb bevezetővel csak azt szerettem volna bemutatni, hogy egy vállalkozás indítást nem szabad elkapkodni.

Rengeteget gondolkoztam, és nekem volt egy hatalmas hátrányom….. nem próbálhattam ki, hogy hogyan fog menni a vállalkozásom, ahogy kiléptem a hivatal kapuján, belekerültem a mélyvízbe. Természetes, hogy nem csinálhattam az adótanácsadást a főállásom mellett, összeférhetetlen volt.

Egyértelműen azt mondom, a legjobb, ha valaki úgy tudja elindítani a vállalkozását, hogy van egy biztos jövedelme, állása. Ez nagyon fárasztó, viszont ha beindul a vállalkozás, akkor már “csak” a fenntartásra kell az energiát fordítani.

 

Mihez kellene érteni egy vállalkozásban a saját tevékenységünkön kívül?

Az mindenkinek természetes, hogy meg van mivel szeretne foglalkozni, ez az alap, és utána jön a bonyodalom, a tervezés folyamata, mit tud saját maga megcsinálni, mihez kell segítség?

tervezes hirdető tábla

 

  • Milyen vállalkozási, adózási formát válasszak?
  • Kell-e könyvelő, vagy magam is elég vagyok hozzá?
  • Hogyan, hol, mit és mikor hirdessek?
  • Milyen marketing stratégiát kövessek?
  • Milyen eszközök kellenek, mit kell beszereznem?
  • Legyen-e honlapom, és ha kell, akkor majd ki csinálja meg?

Ezeket sokan nem gondolják át! Én a marketing részt hagytam ki a tervezésemből, nem kell az nekem, minek? Sőt, a honlapomat is én kezdtem el, mert értek én hozzá! Hát nem, nem értek hozzá! 😉

1 hónappal a kezdésem előtt a honlapom még sehol nem volt, marketinget csak kapirgáltam. Megkerestem egy volt főiskolai társamat, akiről tudtam, hogy ilyenekkel foglalkozik. Megállapodtunk, az ő keze nyomát dícséri a honlapom felépítése, design-ja, marketingje.

Őt is szívesen ajánlom, Molnár Klára marketing szakember, honlapja ITT található.

 

Adminisztráció, könyvelés

Adminisztrálni is mindenki tud, és tulajdonképpen a számlák “könyvelése” sem bonyolúlt, egészen addig, míg nem jön egy ellenőrzés, egy törvényi hivatkozás értelmezése, egy beadandó elkészítése, egy igazolás kérése, vagy esetleg betegség, amikor táppénzt kell intézni. Ismét előtérbe kerül a “tervezés”.

Ilyenkor könyvelő helyett elfut a delikvens a közösségi portálra, és kérdez. Kap is választ, többet is, kérdés, hogy az az adott esetben teljesen megállja-e a helyét. Ilyenkor jön el az idő, hogy igen, keresni kell egy könyvelőt, szakértőt! Azzal mindenki legyen tisztába, hogy a könyvelőt nem lehet leakasztani egy-egy bevallás erejéig, hogy pár nap alatt készítsen el egy éves bevallást. (Épp az előbb olvastam egy csoportban, hogy egy nem müködő KFT-hez keresett valaki egy könyvelőt, aki 3 nap alatt elkészíti a társasági adó bevallását. Hát ilyen nincs!!!! Ja, 3 nap múlva van az idei TAO bevallási határidő.)

Tehát úgy gondolom, hogy egy jó könyvelő, adótanácsadó is kell a vállalkozás sikeréhez!

Következő blog cikkem arról fog szólni, hogy mit tud saját maga is megoldani, és mit tudok ehhez ajánlani, hogy a könyvelőt tényleg csak azért kelljen felkeresni, hogy könyveljen!

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam

Kérem, mondja el véleményét tevékenységemről, köszönöm!