Szeretne Ön is akár több százezer forintot visszakapni az államtól?

Közeledik mindenki rémálma, de legalábbis sokaké, amikor SZJA illetve KATA bevallásokat kell készíteni a hatóság felé. Nem erről szeretnék most írni, de természetesen erről is szó lesz, szinte naponta fogok erről írni, amikor aktuális lesz, most egy kicsit az önellenőrzésről írok egy esetet.

 

Egy online önellenőrzés története

Kb 2 hónapja megkeresett egy hölgy, vállalkozás indítás témakörben. Kb 200 km-re lakunk egymástól, egyértelmű volt, hogy online tanácsadással oldjuk meg. Ennek nagy előnye, hogy ha akarjuk, akkor nem csak hang van, hanem szinte olyan, mintha az asztal másik oldalán ülne az ügyfél, látjuk egymást.

Megbeszéltünk sok mindent, bevallási nyomtatványokról, járulékokról, és ami eszünkbe jutott. Szóba került, hogy négy gyermekük van, akik kiskorúak, családi pótlékot mind a négy után kapnak. Ilyenkor bekapcsol az “szja-radar” nálam, és felteszem a keresztkérdéseimet! 🙂 Megbeszéltük, hogy lesz még egy alkalom, amikor összekötjük a gépeinket. Ilyenkor látom az ügyfél képernyőjét, látom, ami a képernyőn látszik, és “irányítom” a kezét a távolból. Összeszedte az igazolásait a férjének, pár évvel vissza kellett mennünk, de még az elévülési időn belüli év volt – szerencsére.

Számoltunk, kitöltöttük a nyomtatványt, és az anyuka teljesen elhűlt. 6 számjegyű összeget tudtak még visszaigényelni, mert a 4 gyerek után járó SZJA kedvezményt ugyan kihasználták, de a járulékkedvezmény bent maradt az államnál. Sokan nem tudják még sajnos, bizony sokszor van, hogy van még mit visszaigényelni, csak nem akarnak utánajárni, mert azt hiszik, hogy a NAV tervezetben jól van elkészítve.

Csak szólok! A gyerekkedvezményt a legnagyobb igyekezetére sem tudja sokszor jól megállapítani a NAV a tervezetben. Nem tudnak apró dolgokat, amik csak akkor derülnek ki, amikor elkezdjük kibontani a kapcsolatokat, összefüggéseket pl.

  • a ki-kinek a gyereke,
  • magzati kedvezmény,
  • továbbtanult a gyerek, ha igen, hol,
  • elkezdett-e dolgozni, vagy sem, stb, stb.

Sajnos olyat is hallottam, hogy a munkáltató azt mondta, nem jár neki a kedvezmény, mert csak 4 órás munkaviszonya van. 🙁 Ez nem igaz!

Sőt! KATA adóalanyoknál is előfordulhat, hogy van összevont adóalapba tartozó jövedelem pl. táppénz, vagy ingatlan bérbeadás, és ilyenkor is számításba jöhet az adókedvezmény igénybevétele.

 

Összegzés

Összefoglalva, amikor elkezdtem az online tanácsadás vállalkozásomat, pontosan így képzeltem el, ahogy az anyukával végig csináltuk ezt az önellenőrzést. Nagyon örültem, mikor írta a héten, hogy megjött a pénzük, és szomorú voltam, mert nem láttam apuka arcát, mert ő nem tudott erről a meglepetésről, de örömmel szaladt a postára a pénzért! 🙂

 

2020. december 31-ig a 2014-es SZJA bevallásokat lehet még önellenőrizni, januártól már csak 2015-ig lehet visszamenni az önellenőrzések elkészítésekor. Nem csak a családi kedvezményekről lehet önellenőrzést készíteni, hanem a személy adókedvezményekről is, azaz a súlyos egészségkárosodásért kapható adókedvezményről, ha még nem vette igénybe.

 

Bevallás illetve önellenőrzés bevallás készítését ezen az oldalon tudja megrendelni!

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam