A napokban szakemberekkel beszélgettem, hogy az eszja portálon adjuk be az SZJA bevallásokat, vagy a már megszokott, és valljuk meg szeretett ÁNYK-n keresztül.

Kisebbségben maradtam, mert azt mondom, hogy nekem nincs semmi bajom az eszja portállal. Bár megvallom, az ÁNYK-n kitölthető 2053-as nyomtatványt szoktam megnyitni, ha keresek valamit. Értem a könyvelők problémáját! Megszokták a hagyományos ÁNYK-t, egyelőre az sokkal átláthatóbb, viszont ha az adózókat nézem, ők “csak” a bevallásukat akarják ellenőrizni, beküldeni, nem akarják letölteni a keret programot.

Az eszja portált elvileg ügyfélbarát felületnek szánták a megalkotói. Hát, ezen még dolgozni kell, az biztos! Viszont nekünk, akik nap mint nap bevallásokkal foglalkozunk, meg kell szoknunk az új felületeket. Nehéz, nagyon nehéz! Egyelőre az anyk-hoz szokott szakemberek, nem azt látják, látjuk, amit megszoktunk. A sok változás, újítás, a szinte napi törvény változások megterhelőek, és sokszor követhetetlenek!

ANYK keretprogram vagy e-szja portál?

Akinek nincs ügyfélkapuja, neki mindegy, hogy melyiket tölti ki. Ebben az esetben inkább az ANYK-s programban készíteném el a bevallást, mert az üres nyomtatvány kitöltése az eszja portálon, hát abba az én bicskám is beletörne. Az online kurzusban készítettem egy kis videót az eszja portálon történő, üres nyomtatvány kitöltésére, ott is elmondom, hogy ez tényleg nem ügyfélbarát.

Ha viszont eszja portálon megtalálható a NAV által elkészített bevallás tervezet, akkor a kiegészítés szerintem megoldható, bár nagy odafigyelést igényel. Gyakorlott szakember -szerintem – , aki tudja, hogy mit kell keresnie, minek kell benne lennie a bevallásban, meg tudja csinálni. A gyakorlatlan ügyfélnek meg el kell döntenie, hogy próbálkozik egy maga, vagy inkább fizet a szakembernek, aki majd megoldja, hogy hogyan készítse készre a bavallást.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!