Ez a cikk most egy személyes tapasztalat megéléséről szól, az úgynevezett komfortzóna tágításáról.

Aki személyesen ismer engem, úgy könyvelt el, hogy egy nagy szájú, pörgő, sokat tanult ember vagyok, akinek ha feldobnak egy adós témát, le sem tudnak állítani. Ha kell, kétszer is elmondom, ami nekem evidens, de látom, hogy a kérdezőnek “kínai”. Szeretek személyesen beszélgetni, párbeszéd formájában, mert úgy nekem is van egy támpontom. A hivatalban simán megugrottam ezt a szintet évek múltán… és eljött a vállalkozói életem, amikor már másként kell(ene) gondolkoznom.

Ilyen másként gondolkozás például, hogy

  • Rengeteg információval ellássam a követőimet, és tudjam, hogy mi az, amiért a könyvelő és szakértő kollégák még nem harapják le a fejemet, hogy miért mondom el, miért nem kérek érte pénzt. Nagyon nehéz a határt meghúzni. 😉
  • Online, kamerába mondjam el, amiről úgy gondolom, hogy érdekelheti az embereket.
  • Hetek óta biztatom magam, hogy csináljam meg, amit már régóta szeretnék, álljak ki vele az adózók elé, de nem szeretem visszahallani a hangomat, idegennek érzem.

Ezekkel mind-mind úgy érzem, hogy a komfortzóna (tetszik a szó 😀 🙂 ) feszegetés bőven meg van.

 

Vállalkozói “énem” megtalálása, mentor keresése

Év elején, amikor már véglegessé vált, hogy vállalkozó leszek, körülnéztem, hogy ki foghatná a kezem, segíthetne a célom elérésében, hogy egyáltalán MERJEK vállalkozni. Ekkor találkoztam Lukáts Andreával (Az adminisztrátor – a honlapja).

Ő virtuális asszisztenseket mentorál, és éllovasa ennek a szolgáltatásnak, amivel az elfoglalt vállalkozóknak tudunk segíteni a feladatok kiszervezésekor. Elmondtam, hogy érdekel ez a rész is, de én elsősorban az adótanácsadást helyezem előtérbe, és mellette elfér a virtuális asszisztens szolgáltatás is. Januártól 3 hónapig segített, irányított, és azóta is kapcsolatban vagyunk, súg, ha valami gondom van.

Aki gondolkozik a virtuális asszisztensként való vállalkozáson, jó szívvel ajánlom Andit mentornak, segítőnek, tevékenységéről bővebben az AVA – Aktív virtuális asszisztens oldalán tájékozódhat.

Júliusban megkeresett, Andi, amikor az egyik blog cikk alapján eszébe jutottam, hogy a facebook csoportjának tarthatnék egy 1 órás tájékoztatást adóról kezdő vállalkozást érintő.témában. Elvállaltam, mert arra gondoltam, jó lesz gyakorlásnak, hogy megtanuljam, hogyan beszéljek a gépemnek. 😀 😀

 

Facebook LIVE egy zárt csoportban

Meghirdette Andi a facebook csoportjában a LIVE előadást, és a héten szerdán eljött a nagy nap. Próbáltam nem nagyon izgulni, próbáltam túllépni azon, hogy a képernyőn látszik, hogy nem tudom hová nézzek. Sajnos a bejelentkezéshez nem volt jó a laptopom, nem engedte a facebook, ezért a tabletet tartottam 1 órán keresztül a kezemben, és úgy beszéltem.

Nagyon rövid volt az 1 óra! …. és megbarátkoztam a hangommal, nem is olyan szörnyű, nagyon élveztem! Átléptem ezt a gondomat, és már azon gondolkozom mi legyen a következő téma, amit már én hirdetek meg, és akkor talán a laptomom kamerája is jó lesz! 🙂

…a kamerát próbálom beállítani… itt még nagyon győzködöm magam, hogy kell-e nekem ez a komfortzóna átlépés (az élőben már megfésülködve ültem le 🙂 )

én komfortzóna

 

Az 1 órában egyébként arról volt szó, hogy

  • milyen adózási formában lehet egyéni vállalkozást indítani,
  • hogyan lehet elindítani,
  • GYED, GYES, GYET alatt a KATA-s vállalkozó anyukák hogyan végezhetnek munkát,
  • főállás, mellékállás,
  • szünetelés vs mentesülés a KATA fizetési kötelezettség alól, mi a különbség,
  • bevallási, fizetési határidők,
  • érintettük a számlázást is, de mivel azt már inkább az ÁFA törvény érinti, elmondtam, amit tudok, de ebben nem vagyok annyira jártas, inkább könyvelő segítségét kell ebben kérni.

Szóba került, hogy kell-e a katásnak könyvelő…. mindenki döntse el, senkit nem beszélek le a könyvelőről, de azt sem mondom kategórikusan, hogy kell, az indokokat is elmondtam. 😉

Fontos, mindig hangsúlyozom, kezdés előtt mindenképpen mindenki konzultáljon szakértővel, áldozzon rá! Ne kérje ingyen a megoldásokat, utána mindenki eldöntheti, hogy kell vagy nem kell, de a kezdésnél nagyon el lehet rontani a dolgot.

 

…. mondtam én, hogy rengeteget tudok írni, beszélni, ha valami nagyon érdekel….még hogy a komfortzóna átlépésemmel gond lenne. 🙂

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam

Kérem, mondja el véleményét tevékenységemről, köszönöm!