Mire figyelj az elkövetkező időszakban?

Határidők és teendők

Még mindig azt mondom, írom, hogy NE KAPKODJ, nehogy olyat csinálj, amit nem, vagy nagyon nehezen lehet majd visszafordítani, ha mégsem úgy akarnád.

Augusztus

 

Remélem már kezdesz egy kicsit megnyugodni, most nagyon fontos, hogy higgadtan tudjál gondolkozkozni, NE KAPKODJ! Nem tudom elégszer mondani, leírni!

Keress könyvelőt, adótanácsadót, kérj szakembertől tanácsot, személyre szólót! Természetesen nem baj, ha meghallgatsz több ingyenes előadást, olvasol a témában, mert akkor már felkészülten tudsz beszélgetni a választott szakemberrel!

 Jelenlegi tudásunk, információink szerint a NAV augusztus közepén közzéteszi A nyomtatványt, amin lehet nyilatkozni! Ha még nem döntöttél, még gondolkozol, nincs semmi gond, nem kell az első nap beadni!

Augusztus 31-én MINDEN KATA ADÓALANY kikerül a jelenlegi KATA törvény alól, megszűnik az adóalanyiságunk, mint katás, és minden KATA-s egyéni vállalkozó a vállalkozói jövedelem szerinti adózó (VJSZA) lesz, szóval nem szűnik meg az egyéni vállalkozás, csak az adózási mód változik!

Ezután 2022. szeptember 25-ig kell nyilatkozni azoknak, akik maradhatnak katások az “új” KATA törvény hatálya alatt, fontos, hogy NYILATKOZNI kell!

Ha nem lehetsz KATA-s, legkésőbb 2022. október 31-ig kell nyilatkoznod, ha nem teszed, akkor utána évvégéig maradsz a VJSZA, azaz a “sima” SZJA alatt, és ha mégis jövőre változtatni akarsz, akkor a jövő évi SZJA bevallásban kell jelezned.

Jó ha tudod, hogy ha szüneteltetsz éppen, akkor is megszűnik a KATA-ságod augusztus 31-én, és nyilatkoznod kell, különben december 31-ig csak a VJSZA (vállalkozói jövedelem szerinti adózó) adózási mód alatt maradsz!

 

Szeptember, október

 

Szeptember hónapban nem csak a tanév kezdődik, hanem az ÚJ életünk a KATA után!

Szeptemberben még be kell fizetni az utolsó, augusztusi KATA kötelezettségünket, mert ugye tudjuk, hogy ezt és a járulékokat mindig utólag fizetjük!

Az önkormányzathoz ha már befizetted a fix tételes adódat, akkor az nem vész el, túlfizetésben ott marad, és majd kiderül, hogy beszámítják a következő időszakba, vagy vissza lehet igényelni.

Szeptemberi feladatok:

KATA záró bevallás beadása

Tételes (fix) KATA-t fizetők az önkormányzat felé jelzik, hogy már nem tartoznak a KATA alá. Itt azért megjegyzem, nagyon örülné(n)k, ha ezt az önkormányzatok egy laza porgrammal megtennék, és nem kéne változás bejelentőkkel szórakoztatni magunkat!

A Fővárosi Önkormányzatnál egyébként így van, ahogy érzékeli, hogy az ügyfél bejelentkezett az átalányadó alá, már küldi is a levelet, hogy vette az adást, és az adófolyószámlára fel is vezetik, hogy mikor került ki a fix, tételes adó alól!

Vidéki székhellyel rendelkező adózók, illetve könyvelőik dolgoznak, mint a kisangyal, legalábbis jelenleg így néz ki, de én még reménykedem!

KATA-sok nyilatkozata, hogy maradnak.

Átalányadózók bejelentkeznek biztosítási jogviszonyt létesítenek.

Számlázóban a “KISADÓZÓ” szócska törlésre kerül.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindenki elkezd ismét számlákat gyűjteni, mert ugyan továbbra sem tudjuk elszámolni akár KATA-sok, akár átalányadózók vagyunk. Eddig is kellett rendelkezni a vállalkozással összefüggésbe hozható költség számlával, ellenőrzéskor kell tudni pl. az alapanyagok eredetét igazolni, illetve ha valami miatt ki kerülünk az átalányadó alól, de folytatjuk a tevékenységet, akkor ezeket a számlákat el lehet számolni.

 

Októberi feladat

Első járulék bevallás elkészítése, mint átalányadózó, ÉS a kötelezettségek befizetése főfoglalkozású egyéni vállalkozóknak!

– Aki még nem tette meg, és átalányadózó akar lenni, akkor hóvégéig (október 31-ig) nyilatkozhat.

Konzultáció

Augusztusban is folyamatosan tartok 30 ill. 60 perces konzultációkat! A szabad időpontokat ITT tudod megnézni, amennyiben foglalsz időpontot, akkor tudom csak jóváhagyni, ha megrendelted a szolgáltatást!

A konzultációkat az alábbi gombra kattintva tudod megvásárolni, megrendelni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉