Mikor kérnek

NAV adóigazolást?

Az adóigazolást általában különböző hitel felvételnél szokott kérni a bank, melyben azt igazolja a NAV, hogy nincs tartozása az adózónak az állam felé.

Kétféle NAV adóigazolás van.

Az általános, illetve a nemleges igazolás, melyet a köznyelv “nullás” igazolásnak ismer, sajnos a banki ügyintézők is így hívják, helytelenül. Nullás igazolás, azaz, hogy NINCS tartozásod, de ilyen kifejezést nem fogsz találni az IGAZOL nyomtatványon 🙂 de, nemlegest már igen.

A legerőssebb…

Köztartozásmentes igazolás

A legerősebb igazolás a köztartozásmentes igazolás (kódja a nyomtatványon: A298), ott mindent ellenőriznek az ügyintézők, azt is, hogy van-e köztartozásod, azaz nincs-e olyan tartozás átadva a NAV-nak, amit be kell hajtaniuk (pl.: gyorshajtás, diákhitel tartozás, közüzemi tartozás).

Köztartozásmentes igazolást CSOK-ot igénylőknek ajánlott kérni, de aki fent van a KOMA adatbázisban, annak -elvileg- nem kellene kérni, de sokszor banki ügyintézők nem akarják elfogadni, pedig kellene.

Banknak…

IGAZOL nyomtatvány

Sima banki hitel felvételnél (IGAZOL nyomtatványon A002 kód) elég egy “sima nemleges (nullás)” igazolás, ott a köztartozást nem nézik, csak azt, hogy van-e bevallás vagy pénzbeli tartozásod az állam felé.

Munkanélküliként…

Álláskeresési ellátás

Ha úgy alakul, hogy munkanélküliként szeretnél álláskeresési ellátást kapni, és vállalkozó voltál, vagy még mindig vállalkozó vagy, csak szünetelteted a vállalkozásodat, akkor a munkaügyi hivatal kér egy igazolást, hogy a járulékokat, KATA-t befizetted. Ez az úgynevezett álláskeresési járadék igazolás, melynek az igazol nyomtatványon az A280 a kódja. Társas vállalkozóként csak akkor kérheted, ha már nem vagy a cégben.

FONTOS!

NAV adóigazolás

FONTOS!

Az adóigazolás kiadásakor az ügyintézők 5 évre visszamenőleg nézik az adózóval összefüggő esetleges tartozásokat!

Ha az elmúlt évben vállalkozó voltál, de már megszüntetted az egyéni vállalkozásodat, akkor azt is vizsgálják, hogy a vállakozás alatt minden bevallást beadtál-e.

Ha nem, akkor addig nincs igazolás, míg nem pótlod.

Az nem indok, hogy már nem vagy vállalkozó, vagy hogy nincs könyvelőd, akkor is be kell adni!

Ha segítség kell…

Fodulj adótanácsadóhoz!

Én, mint adótanácsadó követem  a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tudok  tanácsot adni NAV ügyekkel kapcsolatban, de akár az adó optimalizálással kapcsolatosan is. 

Keress meg bátran!

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!