Van adóazonosító jeled?

....és adószámod?

Amikor a NAV ügyfélszolgálatán dolgoztam, észrevettem, hogy a kettő fogalom sokaknál keveredik, és bevallom, sokszor az én nyelvem is megbotlik, mert a köznyelvben ismerten akarom használni.

Nézzük meg mi a különbség a kettő között!

1. Adóazonosító jel

Adóazonosító jele MINDENKINEK van, még az újszülött babának is! 

Régen, még a múlt században (XX. század) volt a személyi szám. Ha emlékszel rá, hogy volt ilyen, akkor kb. 40+ -os vagy, mert a 30 éves fiam szerintem nem tudja, illetve csak onnan, hogy a lakcím kártya hátulján rajta van a születési dátum és 4 számjegyű generált kód. Ez a szám már a képzésekor nagy vihart kavart, hogy sok mindent elárul az emberről, ezért ki kellett találni más azonosítót, amiből első látásra nem lehet megállapítani pl. az életkorát az illetőnek.

Kb. 1996-ban kezdték képezni ezeket az azonosító jeleket. A szüleim akkor már nyugdíjasok voltak, és kb 6 éve mégis örömmel mutatta édesapám, hogy neki is van ilyen kártyája, meg is lepődtem rajta. Apu akkor kb. 86 éves volt, és volt neki ilyen, anyukámnak is volt, pedig már rég nem dolgoztak, nem voltak aktívak a munka világában.

Ezt csak azért írtam le, mert a napokban kérdezte valaki tőlem, hogy az anyukája 90 valahány éves, van-e neki adóazonosító jele. Igen van. Lehet kártyája nincsen, nem is kell, hogy legyen, de ha ügyintézéshez kell az adóazonosító jel, akkor a NAV ügyfélszolgálatán lehet kérni ingyenesen igazolást.

 

Az adóazonosító jelünket/számunkat szinte minden hivatalos ügyintézéskor elkérhetik, pl.:

– banki ügyintézés

– ingatlan vásárlás,

– önkormányzati ügyintézés,

– iskolai beiratkozás stb.

Az újszülöttek szülei már hetekkel a baba érkezése után megkapják postán az adóazonosító kártyát, ami élete végéig kíséri ez után.

 

Egyébként tudod, hogyan generálódik az adóazonosító jeled? Nagyon egyszerű! Ha érdekel, ellenőrizd le a sajátodat!

Tehát anno a XIX. században a közigazgatás kialakulásának 1867.01.01-et határozták  meg, azaz a kiegyezés évétől kell számítani a napokat a következőképpen.

Nézd meg, hogy hány nap telt el 1867.01.01-től a születésed napjáig, a szökőéveket se felejts el!

Az adóazonosító jeled

1. karaktere – 8-as számjegy, mindenkinek ezzel kezdődik

2-6. karaktere – a kiegyezés, 1867.01.01 napjától eltelt napok száma

7-9. karakter – generált kód

10. karakter egy ellenőrző kód.

Nekem 37.645 nap telt el a születésem napjáig a kiegyezés évétől számítva. 😉 Szóval, gyakorlott szemmel ki tudom szúrni, hogy kb. hány éves valaki, ha elkezdek számolgatni, de nem kapásból, mint ahogy anno a személyi számból.

 

2. Adószám

Adószáma nem mindenkinek van!

Adószáma van

– az adószámos magánszemélynek, 

– az egyéni vállalkozónak, 

– cégeknek, illetve

– minden olyan társulatnak, aki, ami gazdasági tevékenységet folytat.

Az adószámot igényelni kell, attól függően, milyen vállalkozási formában fogsz tevékenykedni, nem jár automatikusan.

Erről későbbi cikkekben fogok írni. 🙂

Egyéni vállalkozó vagy? Átalányadós lettél?

Úgy gondolom, kicsit ketté kell választanom az általánosságban adózásról szóló információkat és az átalányadózásról szólókat. Az adotanodaklub.hu oldalon jelennek meg mostantól az átalányadóval kapcsolatos információk, és természetesen a változásokról is ott fogok bővebben írni!

Ha nem akarsz lemaradni a hírekről, akkor a gombra kattintva tudod jelezni felém, hogy rendszeresen kérsz értesítést, mikor cikk kerül fel az oldalra.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉