***Megosztó téma***

Olcsó vagy drága a könyvelő?

Örök vita téma, és ebből senki nem tud jól kijönni. Sem a könyvelő, sem a könyvelőt kereső. 

Azért hozom ma a témát, mert folyamatosan látom a facebookon, más fórumokon, hogy sokan “okosban” akarják megoldani, és nem látják ennek veszélyeit. Sokszor én is beleesek abba a hibába, hogy elkezdek magyarázni, ingyen, mert segíteni akarok, aztán természetesen jön a következő kérdés, és a következő, stb.

 

Gondold végig! Szükséged van könyvelőre?

Erre két válasz lehet: igen vagy nem.

 

Kezdjük az utóbbival, mert erre rövidebb a válaszom, tehát szerinted nem kell könyvelő neked.

Miért nincs szükséged a könyvelő tudására? Megcsinálod saját magad a szükséges adatközléseket a különböző hivataloknak, hatóságoknak?

Utána fogsz nézni minden törvényi változásnak, hogy ez rád vonatkozik-e?

Úgy gondolod, hogy amikor elakadsz, akkor lesz valaki aki kiszed a slamasztikából, apró pénzért? Nem, nem fog, eseti díjért egy szakmájához értő szakember segíteni, és az bizony lehet többe fog kerülni, mintha alapból könyvelőhöz mentél volna.

Mondhatnád, hogy ez a javító könyvelő bosszúja. Nem, nem bosszú, csak hát a rosszból jót varázsolni nehezebb, idő igényesebb, mint kapásból jól csinálni valamit. 😉

Megpróbálhatod te is, hogy önállóan adod be a bavallásokat, adatváltozásokat, ebben tudok segítséget adni, a cikk végén megtalálod!

 

Tudod, érzed, hogy kell(ene) könyvelő, de…

Elkezdesz keresni könyvelőt, ismerősöktől kérsz ajánlást, van egy elképzelésed, hogy mennyit szeretnél, tudnál adni a munkájáért. Arra gondolsz, hogy a korrekt ár (?), szerinted 5.000.-, maximum 10.000.-, mert csak két gombnyomás, és kb. 3 perc. Ugye, meg van, hogy ez csak a gondolatodban ennyi?

Ötletem nincs mit csinálnék meg jó szívvel havi rendszerességgel az ügyfeleimnek 5.000.-Ft-ért. Ma egy könyvelő kolléganő egy poszt alatt nagyon jól levezette, próbálom hasonlóan leírni.

Ezért az összegért kb. 150-200 ügyfelet kellene elvállalnunk,

– hogy a továbbképzésünket, – tudod, ahol megtanultuk, hogy az a gombnyomás “csak” 3 perc legyen- ki tudjuk fizetni (egy képzés alsó hangon 20.000-25.000.- Ft, van ennél drágább is), 

– hogy az eszközeinket, jogtiszta softvereket, könyvelő programokat megvegyük, rezsit fizessünk,

– esetleg kis családunknak enni adjunk.

Ezzel szemben, igaz, szerinted jóval drágábban, szerintem meg reális, korrekt áron szeretnénk dolgozni, hogy az imént felsorolt dolgokat ki tudjuk fizetni, ÉS odafigyeljünk azokra az ügyfelekre, akik megtisztelnek, elismerik a tudásunkat! Reggel gyors számítást végeztem, hogy a jelenlegi ügyfélkörömmel nem érem el a 200 főt, sőt a százat, ötvenet sem, viszont a jelenlegi árral közép kategóriás vagyok, és jut az imént felsorolt dolgokra!

Elárulom, jelenleg az 1 havi szolgáltatási, rendelkezésre állási díjam nem éri el az 1 órás tanácsadás, eseti díjamat!

Ezért a díjért nem csak könyvelek, hanem

a./ rendelkezésre állok, tanácsot adok,

b./ járulék bevallást adok be, és

c./ ha hirtelen van egy kis kérdés, az is belefér, stb.

Egész hónapban pörgök, és igyekszem mindegyik ügyféllel törődni, ha hibázok, mert emberből vagyok, akkor korrigálok. Ha 150-200 ügyféllel kell valakinek törődnie, akkor nagyobb eséllyel csúszik hiba a gépezetbe, kevésbé tud a javításra is koncentrálni. 

Idézem a kolléganőt: Te szeretnél a 175. ügyfélként kullogni, csak azért, hogy 5 ezer forinttal megússzad a könyvelési díjat?

Ha igen, akkor készülj arra,

– hogy ha kérdezel, nem biztos, hogy beleférsz az időbe,

– ha javítani kell valamit, akkor lehet te fogsz a hivatalba bemenni, mert az úgy gyorsabb lesz. 😉

Természetesen nem vitatom, hogy ha egy nagyobb könyvelőirodába tévedsz be, ahol sokan dolgoznak, sok ügyféllel, ott az én áramnál kevesebbért találhatsz könyvelőt, de én pl. szeretek az ügyfeleimmel közvetlenül, online beszélni is akár, személyesebb.

Igen, tudom, neked is vannak saját igényeid, ez teljesen természetes! Te tudod, mennyit tudsz költeni, mennyi plusz költséget tudsz kipréselni a költségvetésedből.  Ha neked az ötezer forintos könyvelés fér bele, nem fogom azt mondani, hogy de nagy butaságot csinálsz! Tudod, felnőtt emberként mindenki saját magáért felelős. 😉 

Viszont szeretném, ha végig gondolnád a másik oldal álláspontját is!

Köszönöm, a kollégák nevében is, ha megteszed! 🙂

 

Segítség, ha önállóan szeretnéd megoldani a kötelezettségeket!

Ha úgy gondolod, magad szeretnéd megoldani a feladatokat, vagy legalábbis kíváncsi vagy, hogy megtudnád-e csinálni magad is, akkor szíves figyelmedbe ajánlom a szeptemberben több alkalommal is megtartandó online workshopomat az “Átalányadózás a gyakorlatban” témában, illetve a nyomtatványokkal is megismertetlek!
Jelenleg már csak szeptember 27. kedd kora esti időpontra (ha még 22-én, csütörtökön olvasod a cikket, és ráérsz 23-án, pénteken délelőtt, oda még van hely) lehet jelentkezni.

Ha megtelik, akkor a következő workshopot már csak október 12-e utánra tudom meghirdetni, mert a meglévő ügyfeleimé lesz az időm ezután 2 hétig.

A workshop után lehetőséged lesz tanfolyamra illetve konzultációra jelentkezni!

Hogyan tovább? Mi várható a közeljövőben?

KATA? Nem, elsősorban átalányadó

Az elmúlt 2 hónapban az áttérésről olvashattál cikkeimben, a továbbiakban elsősorban az átalányadóról lesz szó, és a jövő év tervezéséről.

Továbbiakban is készítem az információs cikkeket, viszont 2022. október 10-től 2 hetente online webináron, beszélgetésen tudunk ötletelni, segítek megérteni az épp aktuális tudnivalókat, de csak kizárólag a feliratkozóknak.

Szeretném, ha tudnánk haladni a közös gondolkozással, és ezt csak akkor lehet, ha nem kell mindig a nulláról indulni, és elmondani újra, és újra a lényeget.

A feliratkozás, webinár ingyenes, ha a témában konzultációt szeretnél, akkor arra is van lehetőség!

 

Ha továbbiakban is szeretnél információkat kapni, mert kíváncsi vagy, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉