Januári kvíz helyes megoldásának háttér magyarázatai

kvíz 1 válasz

Minden év elején fontos feladatuk van a munkavállalóknak, amennyiben évközben igénybe szeretnék venni a kedvezményeket az adóelőleg levonásnál, akkor január első heteiben kell nyilatkozni. Ezeket a nyilatkozatokat évközben lehet módosítani, és akkor a következő hónaptól lesz érvényes az új nyilatkozat.

Ezekről a nyilatkozatokról január első hetétől folyamatosan írok blog cikkeimben.

kvíz - 2. válasz

Sokszor vannak gondban az adózók, ügyfelek, hogy nem tudják mikor, mit kell fizetni.

Alaphelyzet, hogy járulékok, KATA kötelezettséget az aktuális hónapot követő hó 12-ig kell megfizetni.

kvíz 3. válasz

Igen, lehet kérni, de ehhez az kell, hogy a 2020. évi bevallás(ok) be legyenek küldve a NAV-hoz. 

KATA bevallásokat már január elején lehet beküldeni, feldolgozzák. Az SZJA bevallás nyomtatvány január közepén szokott felkerülni az ANYK keretprogramba, akkor be lehet küldeni, a feldolgozás január végére várható, és csak ezután adják ki a jövedelemigazolást. 

kvíz 4. válasz

2021-től a KATA adóalanyoknak több új kötelezettségük lett, ebből az egyik, hogy a megbízó felé jelezni kell, hogy KATA-sként végzi a tevékenységét.

A jogszabály nem írja elő, hogy a tájékoztatást pontosan milyen úton kellene megtenni az egyetlen követelmény, hogy írásbeli legyen.
Ez akár emailben is megtörténhet, egy elektronikus aláírással megerősítve, de erről érdemes a kifizető partnerekkel is egyeztetni, hogy nekik megfelelő-e ez az eljárás.

Nyilatkozat minta, az autokata tudásbázisából.

kvíz - 5. válasz

Szerződéskötéskor nyilatkozni kell, de nem feltétel, hogy a szerződés pontjának kell lennie. A lényeg, hogy írásban történjen meg a KATA-s nyilatkozata.

Nyilatkozat minta, az autokata tudásbázisából.

kvíz - 6. válasz

Részletfizetést addig lehet kérni, amíg nem kapod meg a határozatot, mely arról szól, hogy megszüntetik az adóalanyiságodat a tartozás miatt. Az ügyintézési idő 30 nap, ezért nem ajánlott az utolsó pillanatokig várni!

Ha megérkezik a határozat, akkor már az a biztos, hogy ha a TELJES tartozást kifizeted, akkor nem szűnik meg az alanyiság.

kvíz 7. válasz

2021. január 4-től MINDEN kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, azaz a magánszemélyeknek adottakról is. Amennyiben a magánszemély nem kér számlát, nem adja meg az adatait, akkor nyugtát kell kapnia.

kvíz 8. válasz

Magánszemély vevőnek a neve és címe kerül a számlára, mely adatok nem kerülnek a számláról a NAV adatbázisába, csak a számla kibocsátó adatai, a termék, szolgáltatás adatai.

kvíz 9. válasz

A magánszemély adóazonosító jelét számla kiállításkor NEM KÉRHETIK EL, nem kell megadni!

kvíz 10. válasz

KATA adózóknak, amennyiben van SZJA köteles jövedelmük, akkor ajánlott mindkettőt egyszerre beadni, mert ha például jövedelemigazolást szeretnél, akkor vannak igazgatóságok, akik ragaszkodnak akár a nullás SZJA bevalláshoz is.

Fontos, hogy ha volt diákhiteled, akkor adjál be SZJA-t nullásan!