Kell vállalkozói bankszámla?

....egyszerű a válasz...

Sajnos egyes bankok rástartoltak az egyéni vállalkozókra, mondván, ha átalányadózó leszel, akkor KÖTELEZŐ a vállalkozói bankszámla. 🙁
Attól, hogy átalányadózó lettél, NEM KÖTELEZŐ a vállalkozói bankszámla, ha alanyi adómentes egyéni vállalkozó vagy!

 

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó....

…esetében nem kötelező továbbra sem a vállalkozói bankszámla, ahogy  eddig sem volt, mikor KATA-s egyéni vállalkozó voltál.

 

Az más kérdés, hogy érdemes elkülönítetten kezelni a magán dolgaidat, a vállalkozóitól, de erre megfelelő lehet egy lakossági bankszámla is! Könnyebb külön kezelni ha nem keveredik a családi kasszával a vállalkozóid, csak ezért érdemes külön lakossági, de ha egyben kezeled, akkor sincs semmi baj, nincs szabálysértés.

Az elmúlt héten többször jött velem szembe ez a kérdés és nem tartom tisztességes  üzlet politikának az adott bankok részéről. Természetesen nem tilos vállalkozói számlát nyitni, nekem is volt, van, pedig nem vagyok ÁFÁ-s (még). Mondjuk az is igaz, hogy azért kellett  nekem adott banknál számlát nyitni, mert bankkártyás fizetés is van nálam, és így igen, így muszáj volt nyitni.

 

KATA-nál pénzforgalmi szemlélet van, volt, azaz, ha befizetted az adódat, akkor a maradék pénz a tiéd. Ugyanez a helyzet az átalányadónál is, DE ott azért ne felejtkezzünk el a HIPA-ról, amit majd ki kell fizetni, és nem annyit, mint amikor tételes (fix) katások voltunk!

A héten beszéltem egy ismerőssel, hogy a céges bankkártyáról vásárolt magáncélra, és megijedt, hogy nem jól tette. Lényegében nincs baj, mert nincs költség elszámolás, mert katás ÉS alanyi adómentes, de ugye jó, ha a későbbiekben inkább a magán számláról teljesítené a  magán kiadásait. 

 

Amennyiben ÁFA körös vagy, az lettél, mert elfogyott a mentes kereted, akkor igen, kötelező a vállalkozói bankszámla!

 Jó ha tudod, hogy ha vállalkozói bankszámlát nyitsz, akkor arról a banknak adatot kell szolgáltatnia a NAV-nak, és ami összeg oda befolyik, illetve amit onnan fizetsz, azt nyomon tudja követni a hatóság. 😉

 

Segítség, ha önállóan szeretnéd megoldani a kötelezettségeket!

Ha úgy gondolod, magad szeretnéd megoldani a feladatokat, vagy legalábbis kíváncsi vagy, hogy megtudnád-e csinálni magad is, akkor szíves figyelmedbe ajánlom a szeptemberben több alkalommal is megtartandó online workshopomat az “Átalányadózás a gyakorlatban” témában, illetve a nyomtatványokkal is megismertetlek!
Jelenleg már csak szeptember 27. kedd kora esti időpontra lehet jelentkezni.

A workshop után lehetőséged lesz tanfolyamra illetve konzultációra jelentkezni!

Hogyan tovább? Mi várható a közeljövőben?

KATA? Nem, elsősorban átalányadó

Az elmúlt 2 hónapban az áttérésről olvashattál cikkeimben, a továbbiakban elsősorban az átalányadóról lesz szó, és a jövő év tervezéséről.

Továbbiakban is készítem az információs cikkeket, viszont 2022. október 10-től 2 hetente online webináron, beszélgetésen tudunk ötletelni, segítek megérteni az épp aktuális tudnivalókat, de csak kizárólag a feliratkozóknak.

Szeretném, ha tudnánk haladni a közös gondolkozással, és ezt csak akkor lehet, ha nem kell mindig a nulláról indulni, és elmondani újra, és újra a lényeget.

A feliratkozás, webinár ingyenes, ha a témában konzultációt szeretnél, akkor arra is van lehetőség!

 

Ha továbbiakban is szeretnél információkat kapni, mert kíváncsi vagy, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉