Az elmúlt hétvégén újabb Kormány rendelet kiegészítés történt , melyet az 52. számú Magyar Közlönyben jelentettek meg. A tavaly novemberben kiadott 485/2020 (XI.10) Kormány rendeletet egészítik ki, módosítják folyamatosan.

A legújabb rendelkezés szerint nem csak márciusra, hanem áprilisra is mentesül a KATA fizetési kötelezettség alól, akinek a tevékenységét felsorolja a rendelet. Fontos, hogy ha KATA egyéni vállalkozóról van szó, akkor nem kell vizsgálni a főtevékenységet, ha melléktevékenységként szerepel már 2021. februárban a törzsadatban, mentesül a kötelezettség alól. A törzsadatot lehet ellenőrizni az eBev portálon, illetve a nyilvantarto.hu oldalon az adószám beírásával.

A mentességet a NAV adófolyószámlán lehet majd megtekinteni 2021.április 20-tól, akkor írják elő a márciusi kötelezettségeket, illetve a mentességeket.

A februárban szünetelő, de márciustól már aktív vállalkozások esetében várni kell a NAV állásfoglalására, mert eredetileg azt mondtuk, hogy rájuk is vonatkozik a mentesség, de a rendelet szövegezésében az található, hogy “tevékenységet folytató”-ra érvényes, és a szünetelő vállalkozás nem folytatja a tevékenységét.