A KATA-adózás témakörben pénteken (08.14-én) a vállalkozás szüneteléséről olvashattak, most a mentesüléssel, és a vállalkozók álláskeresési járadék igénylésével folytatom az érdekességek leírását.

KATA-adózók

Mentesülés

A mentesülés nem egyenlő a szüneteltetéssel! Mentesülni a KATA adó fizetése alól

  • táppénz,
  • CSED, GYED, GYES illetve GYOD alatt lehet.

Mentesülés esetén is fontos kitétel, hogy GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET nem folytathat az adózó, nem hirdethet, stb.

Akik – táppénz, CSED, GYED – ellátásban részesülnek, nekik nem ajánlott szüneteltetni, mert az ellátást csak aktív jogviszony alatt folyósítják. Ebben az esetben az adó fizetés alóli mentesülést kell választani, megmarad a jogviszony.

  • A szünetelésnél előre kell tudni, hogy nem lesz adott hónapban fizetési kötelezettsége, mentesülésnél utólag jelzi adózó a NAV felé, hogy nincs kötelezettsége. A mentesülést a T101E nyomtatványon, vagy az ONYA portálon kell bejelenteni tárgy hót követő 12-ig.
  • A szünetelést websegéden kell lejelenteni, más teendő nincs 2020. július 1-től, a NAV rendszerén belül mindent látnak. Mentesülés esetén nincs websegéden lejelenetés, viszont havonta kell küldeni a T101E-táppénz esetén. Ha nem táppénz miatt van a mentesülés, akkor azokra a hónapokra kell küldeni, amikor nem volt tevékenység.
  • Szünetelés esetén az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni kell, mentesülés esetében nincs ilyen kötelezettség.

 

Álláskeresési járadék

Ha valaki úgy gondolja, hogy nem megy a vállalkozás, akkor két dolgot tehet.

  1. megszünteti a vállalkozást
  2. minimum 1 hónapig, de maximum 2 évig szünetelteti a tevékenységet.

Mindkét esetben jár az álláskeresési járadék, köznyelvben munkanélküli segély, melyet a Munkanélküli Hivatalban kell igényelni.

Igen, szünetelés alatt is jár ez a járadék, amennyiben főállású vállalkozóként végezte tevékenységét (1991. évi IV. törvény [ Flt. ] 58.§ (5) e.6) pontja).

Fontos tudni, hogy az egyéni-, illetve társas vállalkozónak, a NAV-tól igazolást kell vinniük, hogy a járulékokkal nincs tartozása az állam felé. Elektronikusan az IGAZOL nyomtatványon kell kérni az igazolást.

Amennyiben segítségre van szüksége, állok rendelkezésére a “Villám kérdések-villám válaszok” szolgáltatásom keretében. 🙂

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam