Másik főbb terület az ingatlan bérbeadás mellett, az ingatlanértékesítés.

ingatlanertekesites

 

Ingatlanértékesítés esetében olyan kérdések merülnek fel, mint például:

  • mi az adó alapja,
  • mennyi az adó,
  • mikor kell bevallani, kell-e,
  • milyen költségeket lehet filgyemebevenni.

 

Elsőre nagyon egyszerű a válasz, van egy bevétel, amiből levesszük a költségeket és már meg is van a jövedelem, de ennél sokkal több mindenre kell figyelni.

Szokták kérdezni, kell-e ehhez szakértő, tanácsadó. Nem kell, ha tudja az összefüggéseket.

Megmondom őszintén, a könyvelő kollégákkal van olyan eset bevallási időszakban, amikor erősen egyeztetnünk kell, törvényt bújunk mit lehet, mit nem, illetve milyen lehetőségek vannak, hogy szabályszerűen, mégis optimális történjen az adózás. Érdekes eset, amikor több tulajdonos volt, tulajdoni hányadokat kell figyelni, illetve a megszerzés éve is.

A blog cikkben alapokról írok, lehetetlenség minden szempontot végigvenni, viszont általános tájékoztatásnak jó lesz, és ha szakértőre lesz szüksége, akkor tudja mire kell majd figyelni.

 

Mikor kell bevallást készíteni?

Első legfontosabb kérdés, egyáltalán kell-e SZJA bevallást készítenem?

Akkor biztosan kell, ha jövedelme keletkezett az értékesítésből, és még nem telt el 5 év az ingatlan megszerzésétől. 2017-től MINDEN ingatlanra igaz ez a megállapítás, tehát nem kell külön venni, hogy nyaralóról, telekről vagy egyébről van szó. Ha nem keletkezett jövedelem, tehát kevesebbért adja el, kevesebb a bevétel, mint a megszerzési érték, akkor nem kell vizsgálni az 5 évet.

2020-ban értékesített ingatlan esetében a 2015.január 1-e előtt megszerzett ingatlan esetében nem kell bevallást készíteni, nem keletkezik adóköteles jövedelem, nem vizsgáljuk, hogy mikor szerezte, mennyiért!

A bevallást önadózóként kell beadni, a NAV által készített SZJA tervezetben ez a tétel nem szerepel, elkülönülten adózó jövedelmek között kell levezetni a kötelezettséget.

 

Folytatás: 2020.09.02-án szerdán reggel, amikor a költségek, jövedelem számítás lesz a téma.

 

A témában a “Villám kérdések-villám válaszok” szolgáltatás, (30 perc) keretében adok tanácsot, illetve bevallás készítését is vállalom.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam