Érkeznek az SZJA visszatérítések…

... nem érted az összeget?

A napokban elkezdte a NAV utalni az SZJA visszatérítés ELŐLEG-et!

Fontos, hogy előlegeket! Olvasom a fórumokon, hogy nagy meglepődések vannak, mert van aki kevesebb, van aki több pénzt kapott vissza, mint amire számított, és nem értitek miért. Én sem, de most írok pár gondolatot, hogyan tudod ellenőrizni magad az adatokat, milyen megoldások közül választhatsz.

Vigyázz, hosszú a cikk, de lehet megtalálod a megoldást benne! 😉

2022. február 15.

Tavaly nyár óta, amikor a miniszterelnök úr bejelentette, hogy nagyon nagy összeget kapunk vissza gyermeket nevelő szülők, azóta mindenki ezt a napot várta!

Nagy reményekkel, sok-sok kérdéssel a fejünkben vártuk A nagy napot. Eljött… és sokan csalódottak, illetve nem értik miért ennyi pénzt kaptak, és miért nem annyit.

Ennek rengeteg oka lehet, nem is lehet felsorolni, mindenkinél más és más lehet az ok, most csak néhány jellemzőt fogok felsorolni, és megoldást ajánlani. Ha ez sem segít, akkor jön a “foghúzás”, azaz utána kell járni a miértnek, és ez lehet időbe, illetve pénzbe fog kerülni.

Nézzük a lehetséges okokat

1. Kevesebb pénzt kaptál, mint amennyit vártál

Mindenki hallotta, olvasta, hogy az M30-as igazoláson a 65. sorban szereplő összeget KELL visszakapni!

Sokan jóóóóval kevesebbet kaptak ennél az összegnél vissza. 🙁

Okok lehetnek:

– NAV komolyan vette, hogy csak előleget utal, fizet február 15-ig, és a többit majd a bevallásban rendezheted.

– A munkáltató más adatot szolgáltatott a NAV felé, mint feléd, vagy egyszerűen későn adta le a kötelező adatszolgáltatást ezért a NAV nem tudta figyelembe venni az előleg kiutalásakor. Előfordul az ilyesmi, amíg ügyfélszolgálatos voltam sokszor találkoztam ilyennel, de az már 4 éve volt, remélem, hogy most nem ez a tendencia. 😉

– Több munkáltatód volt, és esetleg ezt a NAV rendszere nem tudta kezelni, és csak az egyik munkáltatói adatok alapján utalt, szintén remélem, hogy csak rémeket látok, és nem ez az igazság.

– Csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmek után jár a visszatérítés, ezeknek a jövedelmeknek a levont adóelőlegére. Az osztalék, ingatlan értékesítésből, stb származó jövdelmek “Elkülönülten adózó jövdelmek”, ezek adója nem a 65. sorban szerepelnek, és nem is jár vissza.

 

2. Több pénzt utaltak, mint amennyit vártál

Igen, ilyet is olvastam a neten. Felmerült válaszként, hogy lehet ha mindketten kértétek a februári visszatérítést, és egy bankszámlára, akkor azért ennyi az összeg, de aztán valaki ezt cáfolta, mert írta, hogy még úgyis több a visszautalt összeg.

És tudod, fél éve harsogom minden lehetséges fórumon: NE KÖLTSD EL, míg nem készítetted el a 2021. évre a bevallásodat!!!!

További lehetséges okok:

– Rosszul mentek be az adatok a NAV felé.

– Magasabb összeg szerepel a 65. sorban, mint amire jogosult vagy, azaz magas a levont adóelőlege.

Például ha nem lenne ez a kampány, akkor 1 gyerekesként visszakapnál 120.000.- Ft-ot, de a levont adóelőleged pl. 1.150.000.-Ft, ez szerepel a 65. sorban, és nem vetted igénybe a kedvezményt évközben, akkor összesen 929.000.- Ft jár most vissza. Előlegként lehet csak ennek a töredékét kapod vissza, melyet a bevallásban rendezhetsz. Látod, 1 millió felett van a levont adóelőleg (65. sor), mégis “csak” 929 ezer forintra vagy jogosult.

Adatok összeakadása, mert bár “egyszerű”, “automatikus” a folyamat, na de rengeteg adatot kellett összefésülni, bármi lehetséges.

 

Néhány lehetséges megoldás

 Ajánlok néhány megoldás lépést, amit magad is meg tudsz csinálni, csak idő kell hozzá.

 

1. Nézd meg, milyen adatokat adott le a munkáltatód a NAV felé

Ügyfélkapu – és már megint az az ügyfélkapu 😉 – regisztrációval meg tudod nézni, hová vagy bejelentve, milyen adatokkal, illetve azt is, hogy milyen keresetet jelentett le a munkáltatód, mit vontak tőled le.

Hogy hol? Készítettem erről egy kis bemutatót, melyet a márciusban induló Klubomba, klubnak készítettem, és ott bővebben fogok róla beszélni, de a ppt-ből összeállított pdf-et megosztom: Kereset kimutatás.

 

2. Keresd meg munkáltatódat

Ez a legnehezebb feladat, mert a bérszámfejtés legtöbb helyen ki van szervezve, és teljesen érthető okokból a könyvelő, bérszámfejtő nem kereshető meg közvetlenül

A másik fontos ilyenkor, hogy nem ajtóstul rontunk a könyvelésre, hanem időpontot kérünk, mert így van esély arra, hogy a könyvelés tudjon haladni a munkájával. Azzal, hogy hívjátok őket telefonon, bementek, kizökkentitek adott folyamatból, tuti nem segít, csak ront a helyzeten, és mindenki csak ingerült lesz.

 

3. NAV ügyfélszolgálaton adat egyeztetés

Ez is egy elfogadott lehetőség, bemész a papírjaiddal, és egyeztetsz! Sokszor derült ki ilyen egyeztetéskor, hogy nincs semmi baj, csak a munkáltató nem adott időben adatszolgáltatást.

 

4. Mit NE TEGYÉL?

NE írj e-papírt, emailt a NAV-nak. Teljesen felesleges, egyrészt mert nem kapsz azonnal választ, másrészt azt fogják írni, hogy rendezd soraidat a bevallásodban!

NE telefonálj ügyfélszolgálatra, ha véletlenül tudod a telefonszámukat, mert nem fognak válaszolni, nem veszik fel a telefont, személyes ügyintézés a feladatuk, nem telefonos tájékoztatás. Telefonos tájékoztatás konkrét ügyben TEL kóddal lehetséges, általános kérdésekben a 1819 telefonszámon hívott ügyintéző illetékes.

NE hívd a könyvelőt, nem tudja ő sem megmondani, miért ennyi az annyi, akkor tud segíteni, ha megbízod a bevallásod elkészítésével!

 

Én úgy gondolom, hogy most mindenki nyugodjon le, próbáljon utánajárni mi lehet a gond!

A következő  dátum, amit várjunk meg, március 15-e (körül), amikor látható lesz az elektronikus rendszerben a NAV TERVEZET, melyben láthatjuk, kinek mit, hogyan, milyen adatok alapján számolt el a NAV. A könyvelők is, én is elsősorban akkor fogunk beindulni, akkor látjuk, mit tudunk kezdeni a helyzettel, kinek, mit lehet még elszámolni!

 

 

SZJA bevallás készítése

Adótanácsadóval

2022. február 16-án, szerdán … meghirdetem a bevallás készítő csomagjaimat!

Igen! Több csomaggal készülök, hogy tudjál választani! Én már nagyon készülök!

Azt jó ha tudod, hogy a könyvelők, adótanácsadók árai különbözőek lesznek idén is, neked kell eldönteni mennyit ér a bevallásod!

Minél hamarabb keress szakértőt, ha úgy érzed, egyedül nem megy, vagy nem akarsz órákat ülni az ügyfélszolgálaton, mert ahogy közeledik majd a határidő, úgy fognak az árak emelkedni!

Azért is érdemes hamarabb keresni szakértőt, mert ha lehet, akkor természetesen előbb is elkészítjük a bevallást, nem mindig ragaszkodunk a tervezethez!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.