Ünnepek alatt…

.... NE KAPKODJ!!!

Hagyományosan megáll az Élet évvégén a két ünnep között!
Idén plusz még közigazgatási szünet is van január 6-ig, így nehéz információkhoz jutni a hivatalokban.
Viszont az is igaz, hogy ha eddig nem jártál utána dolgoknak, akkor már nagy csodát nem tudsz tenni, és az is lehet, nem is “ég a ház” annyira, hogy pánikolj.

Erről írok most pár sort, hogy nyugodtabb legyél a következő napokban, hogy miért mondom, ne kapkodj!

 

1. Adózási mód változtatása

Gondolkozol, hogy KATA-s maradj, vagy válts átalányadóra, vagy fordítva, mégis lehetsz katás, de első ijedtedben átmentél átalányadózónak?

Nem vagy lemaradva semmiről, ha januárban konzultálsz szakemberrel, mert évközben is átléphetsz egyikből a másikba. Decemberben telefonon azt a tájékoztatást kaptam a NAV ügyfélvonalán, hogy átalányadózásból is át lehet menni KATA-s vállalkozónak évközben.

Az elhatározást követően bejelented a T101E nyomtatványon, és következő hónap 1-től lép életbe az új adózási módod. Most decemberben még a 22T101E nyomtatványt használjuk erre, jövőre, tehát januári bejelentés esetén 23T101E nyomtatvány lesz érvényben. Ez utóbbi nyomtatvány 1.0 verziója már fent van az ANYK-ban, de majd csak januártól használd!

 

(Sajnos azt az információt kaptam ma, hogy egyes NAV ügyfélszolgálaton azt a tájékoztatást adják az adózónak, hogy még idén, azaz december 31-ig el kell dönteni, mi lesz veled jövőre. Ez több szempontból sántít! A NAV honlapján a 3-as számú információs füzetet ajánlom szíves figyelmedbe, és ha neked is rossz tájékkoztatást adna egy ügyintéző, akkor egyeztessetek az információs füzet alapján! )

2. Könyvelő keresése, váltás

Két ünnep között a könyvelő irodák zárva vannak, a könyvelők elvileg szabadságolták magukat, illetve készülünk a jövő évre. 

Semmi sem történik, ha januárban keresitek fel a kiszemelt könyvelőt, aki picit pihentebb lesz,  és talán a két ünnep közötti esetleges információ cunámit már összeszedettebben tudja továbbadni az érdeklődőknek, ügyfeleinek!

Nem biztos, de lehet, mert nem minden múlik csak rajtunk!

3. Vállalkozás indítás, szüneteltetés, megszüntetés

– vállalkozás indítás

Ráér, ha január első hetében indítod, hidd el, pont jó lesz! Január 1-e vasárnap, kevés olyan vállalkozás van, aminek pont akkor és nem máskor esedékes az indítása. KATA vállalkozás indítása is pont ráér akár január 6-án is.

– vállakozás szüneteltetés

2023. január 1-től szeretnél szüneteltetni, ez ugye főleg katás vállalkozások esetében fontos, akkor akár már most jelezheted a webes ügysegéden, mert előremutató dátumot be lehet jegyezni. Így nincs az a kalamajka, mint pl. tavaly, hogy csak dec. 31-én lehet jelenteni, hogy holnaptól szünetelsz. 

– vállalkozás szüneteltetés utáni újra aktiv a tevékenység

A webes ügysegéden úgy indítsd el, hogy legkorábban a következő naptól lesz aktív a vállalkozásod!

– Vállalkozás megszüntetése

A webes ügysegéden tudod megszüntetni, és szintén legkorábban a következő naptól szűnik meg a vállalkozás.

 

FONTOS!

Ezekhez TE kellesz, a könyvelőd meghatalmazása nem elég a webes ügysegéden történő bejelentésekhez! Természetesen kérhetsz segítséget, de remélhetőleg ezeket már tisztáztátok könyvelőddel!

4. ÁFA kérdés

Jelenleg esetleg AAM adózó vagy (mindegy, hogy katás vagy átalányadózó), de jövőre saját választásod alapján esetleg ÁFA körös szeretnél lenni, akkor 2022. december 31-ig jelentkezhetsz át a megfelelő adatlapon.

DE! Valljuk meg, ha ilyen egyáltalán eszedbe jutott, akkor ezt nem az utolsó percekben, órákban kell(ene) realizálni! Ha van könyvelőd, akkor már biztosan átbeszéltétek a lehetőségeket, szóval itt sem ajánlom a kamikaze bejelentéseket. A dátumot csak azért írtam, mert sokszor, mi könyvelők is megkeveredünk dátum ügyileg. 😉

Konzultáció, könyvelés

Adótanácsadóként, mérlegképes könyvelőként vállalok egyéni vállalkozóknak konzultációt, illetve könyvelést

Új ügyfelek esetében először ajánlott konzultálni, hogy együtt tudunk-e a jövőben dolgozni, tudok-e segíteni neked, téged érintő kérdéseket tudunk megbeszélni.

30 perces konzultációt a gombra kattintva már tudsz rendelni, és időpontot is tudsz foglalni. 2023. január 6-ra már vannak konzultációs időpontok.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó? Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉