Egyszerűsített foglalkoztatásnak (továbbiakban: EFO) nevezzük hivatalosan, ami a köznyelvben alkalmi munka vállalásként terjedt el.

EFO alatt, a foglalkoztatott NEM lesz biztosított, nem fizet utána a munkáltató egészségügyi járulékokat, a napi 1.000.-Ft kötelezettséggel, (melyet a foglalkoztató fizet) baleseti ellátásra lesz jogosult. Ha semmi biztoítási jogviszonya nincs a foglalkoztattnak, akkor saját magának kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami idén 8.000.-/nap, illetve 270.-/nap.

EGY kifizetőnél ugyanaz a személy egy évben maximum 90 naptári napot lehet foglalkoztatva, havonta maximum 15 naptári napot, illetve még az a szabály, hogy 5 egymást követő naptári nap lehet egybefüggően. Természetesen lehetnek ezek csak 1-1 napok. (Turisztikai idénymunka, illetve mezőgazdasági idénymunkásokra más a napok meghatározása.)

Foglalkoztató bejelentési, bevallási kötelezettségei

Bejelentési kötelezettsége van foglalkoztatónak a munka kezdése előtt, melyet megtehet
– idén a 21T1042E adatlapon, ANYK-s keretprogram segítségével, vagy
185-ös telefonszámon, az adóazonosító és TAJ száma kell a munkaerőnek, mert ezt be kell majd diktálni, vagy
telefonos app segítségével, melyet az okos telefonjára tud letölteni (efo bejelentő-egyszerűsített foglalkoztatás bejelentő)

Az egyszerűsített (alkalmi) foglalkoztatott munkaerőről az adott hónapot követő hó 12-ig bevallást kell a NAV felé benyújtani a 2108-as nyomtatványon (járulék bevallási nyomtatvány), melyen azt kell lejelenteni, hogy a munkaerőt a hónapban hány napot foglalkoztatta, és hány napra fizette meg a napi 1.000.-forintot.

Foglalkoztatott személyi jövedelemadó kötelezettsége

A foglalkoztatottnak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem keletkezik, amennyiben a munkadíja nem haladja meg a mentesített jövedelem összeget. 2021. évre még nem állapították meg a mentesített összeget, mert azt a minimálbérből számítják, ami a mai napig még nem lett kihirdetve.

A kifizetőt nem terheli adólevonási kötelezettség, ezért amennyiben a mentesített összeget éves szinten meghaladja a foglalkoztatott, akkor az SZJA bevallásában ezt vallani kell, és a 15%-os SZJA-t be kell fizetni a bevallási határidőig, azaz a tavalyi évről 2021. május 20-ig.

2020. évre a mentesített összegek a következők voltak (2020. évi SZJA bevallásnál fontos lehet):

  • középfokú iskolai végzettséget NEM igénylő munka esetében – 9.633.-/nap (pl.takarítás);
  • középfokú iskolai végzettséget igénylő munkák esetében – 12.597.-/nap.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!