Egyszerűsített foglalkoztatás…

... azaz alkalmi munkavállalás

Az elmúlt időben sokszor látom, hogy alkalmi vagy hivatalosan egyszerűsített foglalkoztatásban foglaloztatják a munkavállalókat a munkaadók. Pár napja egy facebook csoportban találkoztam azzal a problémával, hogy a kérdező nem tudta ez a forma mivel jár, ezért most kicsit köröljárom adóügyileg a témát.

Egyszerűsített foglalkoztatás (EFO), azaz alkalmi munkavállalás

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO) egy olyan munkaformát jelent, amely könnyen kezelhető és egyszerű adminisztrációt igényel. Ide tartoznak például

 • az alkalmi munkák,
 • az idénymunkák vagy
 • filmipari statiszták.

Az EFO keretében a munkavállalók nem állnak hagyományos munkaviszonyban a munkaadójukkal, hanem egy egyszerűsített szerződés (nem kötelező, de ajánlott az írásos szerződés)  alapján végezhetik el a munkát. Ez gyors és egyszerű megoldást jelent mind a munkaadóknak, mind pedig a munkavállalóknak.

Munkaviszony:

Az egyszerűsített foglalkoztatás nem egy hagyományos munkaviszonyt jelent, amelyben az alkalmazottak teljes munkaidőben vagy hosszú távon dolgoznak ugyanannál a munkaadónál. EFO esetében bejelent a munkaadó, DE ettől te NEM leszel biztosított, tehát ha nincs más biztosítással járó jogviszonyod, akkor fizetned kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Tehát az egyszerűsített foglalkoztatásban a munkavállaló nem számít biztosítottnak, kizárólag

 • nyugellátásra,
 • baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint
 • álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.

Ha más jogviszonya alapján sem biztosított, más jogcímen nem jogosult egészségügyi ellátásra, akkor 2023-ban havi 9 600 forint, törthónap esetén napi 320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Téves azt hinni, amikor azt mondja a munkáltató, hogy próbaidő alatt alkalmi munkavállalóként felvesz, hogy ezt úgy kell érteni, hogy adott napokra bejelent, akkor van biztosításod. NINCS! Azokon a napokon sincs, amikor épp “bejelentettek”.

Arról nem is beszélek, hogy próbaidő alatt is köteles lenne bejelenteni a munkáltató, de az alkalmi munkavállalással váltják ki ezt. Pályafutásom során nem egyszer találkoztam ügyféllel, aki szentül meg volt arról győződve, hogy van biztosítása, és mondjuk úgy alakult, hogy táppénzre akart menni és kiderült, hogy NINCS táppénz, mert ha lebetegszel ezen idő alatt, akkor nem kapsz táppénzt!

Értem én, hogy mindenki keresi a neki jó megoldást, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni járulékokat, de ez nem a legjobb megoldás, mert utána semmit nem fogsz kapni. 🙁 

Általában ezekért az előnyökért választják az alkalmi munkavállalókat:

 • Rugalmasság: A munkaadók könnyen alkalmazhatnak munkavállalókat rövid távra vagy szezonális munkákra, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hatékonyan kezeljék az időszakosan ingadozó munkaerő-igényt.
 • Alacsonyabb költségek: Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók a mentesített keretösszegig nem kötelesek személy jövedelemadót fizetni. Ez az összeg 2023-ban, ha a munka után, amit végzel minimálbérre vagy jogosult, akkor a mentesített összeg 13.871..-Ft/nap, szakképzettséget igénylő munka esetén 17.719.-Ft/nap. Ezt összességében egész évre kell vizsgálni, tehát lehet egy alkalommal többet kapsz, de egy másik alkalommal kevesebbet, akkor lehet évvégén sem kell SZJA-t fizetned. Erről a munáltató bevallást küld minden aktuális hónap után a NAV-hoz, és ez alapján a NAV elkészíti az adott évre a bevallás tervezetedet. FONTOS, hogy ha fizetned kell SZJA-t ilyen jövedelem után, és van gyermeked, aki után családadóalap kedvezményre vagy jogosult, akkor NE FOGADD EL automatikusan a NAV tervezetét, hanem egészítsed ki, és vedd igénybe a kedvezményt.
 • Gyors felvétel: Az egyszerűsített foglalkoztatási forma lehetővé teszi a gyors és egyszerű munkavállalói felvételt és leépítést, ami különösen hasznos lehet szezonális vagy rövid távú projektek esetén.

Hátrányok:

 • Bizonytalanság: Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók nem rendelkeznek hosszú távú munkalehetőségekkel, ami bizonytalanságot és pénzügyi instabilitást eredményezhet számukra.
 • Alacsonyabb jövedelem: Az ilyen típusú foglalkoztatás általában kevesebb jövedelmet biztosít a munkavállalók számára, mint a hagyományos munkaviszonyok.
 • Szociális védelem hiánya: Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók nem élvezik ugyanazokat a szociális biztosítási és nyugdíjvédelmi előnyöket, mint a hagyományos munkaviszonyban dolgozók.

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉