Egyéni vállalkozás indítása

... úgy gondolod sima ügy

Igen, sima ügy, mert miért is fizess könyvelőnek, adótanácsadónak, amikor mindennek utána jártál, gombokat tudsz nyomni, miért mondják a szakemberek, hogy nem olyan egyszerű a dolog?

Elmondom.

... elég az adószám, nem kell más...

Sokan gondolják, hogy a vállalkozáshoz elég egy adószám, persze csak azután, ha már mindent összeszedtek apránként az internetről.

Az utóbbi időben több vállalkozó is azt hitte, hogy szuperül vette az akadályt, önállóan elindította a vállalkozását! Az első 1-2 hónapban abban a boldog hitben dolgozott, hogy minden rendben, mert ő KATA-s vállalkozó, számlázott is, és be is fizette a kötelezettséget a NAV felé.

Aztán jön a levél a NAV-tól, hogy kérik a járulék bevallást, amit be kell adni ha nem katas vagy… de hogy lehet ez, hiszem ő katás. Első döbbenet. Nem katás! Dehát beírta, hogy “átalányadó”, hát igen, de ez nem ugyanaz, mint a KATA, és ezt bizony vállalkozás indításkor lehet elbökni.

2. döbbenet, amikor kiderül, hogy nagyon sok helyi iparűzési adót kell fizetni. De miért, amikor katás vállalkozó? Azért, mert van egyszer a KATA vállalkozói adónem, és van az önkormányzat felé egy másik kötelezettség.

 

Hónap vége, most szól a leendő “munkáltató” (khm, munkáltató nincs is, maximum megbízó, akivel az egyéni vállalkozó egyenrangú), hogy gyorsan, gyorsan váltsd ki a vállalkozóit, mert neki nagyon sok lenne kifizetni a járulékokat. Nem egy vállalkozás indult így, és nagyon fájt, amikor ki kellett fizetnie a KATA 50.000.-Ft-ját, akár az 1-2 nap miatt is.

Sorolhatnám még, azt is, hogy mi  minden van, amit magad is meg tudsz csinálni, és nem kell várni a könyvelőre, adótanácsadóra, természetesen ettől még nem leszel könyvelő, ebben is segítek, kérj segítséget!

Hidd el, erős fejfájástól és idegességtől mentheted meg magad, ha az elején kérsz segítséget!

 

Június végén személyes workshopon segítek tisztán látni a vállalkozás indítás során felmerülő kérdésekben, illetve ha szeretnéd, el is indíthatod a vállalkozásodat.

Igen, hónap végén! Én is így kezdtem 2 éve, igaz csak a következő hónaptól lettem katás, így nem kellett fizetnem egész hónapra a kötelezettséget!

2-3 órás tanácsadási díjért 6 órán keresztül segítek, maximum 8 fővel tudok foglalkozni Budapesten ezidő alatt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉