EZ A CIKKEM TAVALY JELENT MEG A FACEBOOKON, EZÉRT A KÖZVETLENEBB HANGNEM. ☺️

Varhatóan 2020. március 15-től az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező ügyfelek számára elérhető a 2019. évről NAV által elkészített TERVEZET. Jövő héttől heti 2-3 cikkem fog megjelenni a blogomban a témához kapcsolódóan.

Kiegeszitettem egy-két gondolattal, ezért érdemes elolvasni annak is, aki tavaly már olvasta.

Ha május, akkor kezdődjön a most már hagyományos monológom! 🙂

Május a személyi jövedelmadó bevallás hónapja, no meg persze sok másé is, de a magánszemélyeket inkább ez érinti leginkább adózás szempontjából!

Még mindig sokan kétségbeesnek, hogy jaj, nem kértem SMS-ben, hogy a NAV készítse el a bevallásomat! Megnyugtatok mindenkit, hogy akinek a munkáltatója, kifizetője adott adatokat a NAV felé, nekik, MINDENKINEK elkészített a NAV egy TERVEZETET!!!! Egyenlőre nem bevallást, csak egy sima tervezetet. 

Ezt a tervezetet lehet(ett) kérni SMS-ben papír alapon azoknak a magánszemélyeknek, akiknek nincs ügyfélkapujuk 2020. 03.16-ig, utána ügyfélszolgálatokon is lehet(ett) kérni. 😉

Aki nem kérte, de szeretné megkapni, megnézni, ne ijedjen meg, 2 lehetősége van:

1. elmegy kormányhivatalba és nyit egy ügyfélkaput, és máris láthatja a tervezetét ügyfélkapus eléréssel, sőt megtekintheti a 2016. és 2017. évi, sőt most már a 2018. évi bevallásait is, ha esetleg netán önellenőrizni szeretné, azt is meg tudja tenni.

2. elmegy NAV ügyfélszolgálatra, nyit ott egy ügyfélkaput, és két választása van ebben az esetben. Ha vitte az igazolásait a tavalyi évről, és nem bonyolult az esete, egyeztetnek az ügyintézővel és máris kész a bevallása, mert elfogadja. Másik választás, hogy hazamegy és ügyfélkapus eléréssel megtekinti a tervezetet.

Fontos, hogy NEM az ügyfélkapun van a tervezet, hanem az  e-szja portálon (https://eszja.nav.gov.hu ) sokan az ügyfélkapun keresik, lehet, de ne legyenek idegesek, ha nem találják ott. 😉

Aki nem kérte a tervezetet, és nincs ügyfélkapuja, és mégis kapott tervezetet, az azt jelenti, hogy vagy fizetendője van, vagy visszajár neki, vagy el kell döntenie, hová kéri az adó visszatérítést az önkéntes pénztártól, illetve őstermelők is tudják jelölni, hogy nem kell vallaniuk, mert 600 ezer forint alatti bevételük volt.

Fizetési kötelezettség, ha nem kér részletet, akkor 2020. május 20-ig kell utalni, vagy csekken befizetni. (Részletfizetési lehetőségről személyi jövedelemadó esetében hamarosan írok egy cikket.)

Visszajáró pénz esetén, a bevallás beérkezéstől számított 30 nap múlva utalja ki a Nav a pénzt bankszámlára, postai úton +3-4 nap.

Őstermelők, áfás magánszemélyek, egyéni vállalkozók tervezete nem válik automatikusan bevallássá, mindenképpen meg kell nyitni megtekintésre, és úgy beküldeni, mert ha nem tesztek semmit, mert nincs mit bevallani, nem lesz a tervezet bevallás!!!!

Rengeteg kérdés lehet még, ami felmerült bennetek, ezért a következő lehetőségek közül lehet választani, kérdéseitek megválaszolására:

1. Ingyenes telefonszámon, munkaidőben felhívjátok a 1819 NAV általános infó telefonszámot, ahol az ügyintézők válaszolnak, de NEM CSINÁLJÁK MEG a bevallást, csak SEGÍTENEK egy-egy kérdés megoldásában.

2. Bementek ügyfélfogadási időben bármelyik NAV ügyfélszolgálatra, ahol szintén SEGÍTENEK az ügyintézők, itt már konkrét ügyekben is, ha viszitek az igazolásaitokat. Önellenőrzést ne kérjetek, főleg ne május 20-ig, ha eddig ráért, akkor ráér júniusban is, most a 2018. évi bevallási időszak tart!

3. Könyvelő felkeresése, bár lelkileg készüljetek fel, hogy lehet azt mondja majd, hogy ha eddig ráért, akkor júniusban is rá fog érni, mivel bevallása mindenkinek lesz, főleg, akinek volt tervezete, legfeljebb május 20-a után önellenőrzéssel lehet helyre tenni, ha valami nem stimmel!

4. Az 1-1%-ot ne felejtse el senki felajánlani 2020. május 20-ig. Ha valaki beadta már a bevallását, de a felajánlást nem, semmi gond, külön is megteheti az eszja portálon, vagy, ügyfélszolgálaton, postán feladva.

ui: van más lehetőség is, hogy megtanuljátok ezeket, és jövőre ne legyen gond, keressétek ezt is!

ui2: 2020. április közepétől egyedi és csoportos oktatást vállalok, erről később írok!