Átalányadó

Mi a bejelentkezési határidő?

Határidők idejét éljük, már ki sem látszódunk alóla, és ember legyen a talpán, aki követni tudja ezt a sok információt.

Mai cikkben az átalányadóra való bejelentkezésről írok, mert sokan kérdezik, hogy mi van, ha… illetve természetesen KATA-soknak is segítek.

 

Augusztus 31. vagy október 31?

Július közepétől kb 1 hónapig konkrétan az őrületbe kergettek mindenkit ezzel a két dátummal, hogy akkor most melyik, kire vonatkozik. Szakemberek és maguk az adózók is egymástól kérdeztük, hogy akkor most mi vaaaaan?

 

Erre tett pontot kb 2 hete a NAV, amikor kijelentette, hogy MINDENKINEK – aki most augusztus végén kikerül a KATA alól -, 2022. október 31-ig van lehetősége választani az átalányadózást! Fontos, hogy akkor is eddig a dátumig választhatod, ha most szüneteltetsz.

Nézzük milyen további lehetőségek vannak!

Azt már minden volt KATA-s tudja, álmából felébresztve is fújja, hogy 2022. augusztus 31-én, éjfélkor vége van, lezárul egy életszakasza minden volt KATA-snak. Aki eddig a dátumig nem döntött, ő egész egyszerűen költség elszámolás SZJA (“sima” SZJA) alá kerül automatikusan, és itt érkezik a következő etáp, azaz amikor még lehet választani, mit is szeretnél.

 

KATA – 2022. szeptember 1-től

Új KATA-soknak a határidő, ha szeptember 1-től folytatólagosan akarják folytatni a vállalkozást, akkor 2022. szeptember 25-ig tehetik meg a bejelentést. Be kell jelenteni, nem automatikusan leszel a KATA adóalanya.

 

De mi van akkor, ha elfelejtetted, vagy még gondolkozol? Semmi!

Mivel a mostani KATA törvény augusztus végén hatályát veszti, és az új lép a helyébe, ezért ez teljesen ÚJ forma, ezért nincs megkötve a kezed, hogy nem választhatod 2024. jnauár 1-ig a KATA-t.

Tehát ha novemberben jut eszedbe, hogy neked mégsem a  költség elszámolásos, vagy átalányadózás a megfelelő, akkor bejelentheted a megszokott módon, 101E nyomtatványon, hogy következő hó 1-től KATA-s leszel. Ennyi.

 

Átalányadó

Legtöbb bizonytalanság itt van, MILYEN időpontig lehet választani.

1. Alap

Szeptembertől folytatólagosan szeretnéd már választani, akkor 2022. október 31-ig teheted meg, visszamenőleges hatállyal, tehát szeptember 1-től leszel átalányadózó, NEM október 1-től.

2. November 1. után, idén, eddig gondolkoztál,

– ha költség elszámolásos egyéni vállalkozóként tevékenykedtél, akkor ezután is az maradsz, legalább december 31-ig, nincs lehetőség átlépni,

– ha KATA-ból váltanál, ezt megteheted, a döntést követő hó 1-től válthatsz, ezt be kell jelenteni a 101E nyomtatványon.

3. Szeptembertől-decemberig költség elszámolásos (NEM átalányadózó) egyéni vállalkozó voltál, akkor a 2023. május 20-ig benyújtandó SZJA bevallásodban jelezheted, hogy 2023. évre az átalányadózást választod. Ha a bevallásban nem jelzed, akkor újabb 1 évet kell várnod a lehetőségre, mert NINCS évközi átjárás “sima” SZJA-ból átalányba.

Viszont vigyázz! Átalányadó alól csak évvégén jelentkezz ki! Tehát ha úgy döntesz, mégsem jó ez neked, akkor novemberben nem lépsz ki, mert akkor visszamenőlegesen, szeptember 1-től visszakerülsz a “sima” SZJA-ba. Átalányadó alól a kijelentkezésre szintén az 53-as SZJA bevallásban van lehetőség. Jövőre január 1-ig  visszamenőleg minősítenek “sima” SZJA-snak évközi kilépés esetén!

4. Szünetelés esetén is dönteni kell, mit szeretnél választani, vonatkoznak rád is a határidők!

Ha szünetelő KATA-s vagy, illetve szeretnél majd katás lenni, akkor választani kell legkésőbb az aktiválás előtti hónapban, hogy a következő hónap 1-től KATA-sként térsz vissza, mert itt is érvényes, mint eddig, hogy “ha egy napot is aktív a vállalkozásod, akkor teljes kötelezettséget kell fizetni!”

Az átalányadózós határidők is vonatkoznak a jelenleg szünetelőkre is. Ha december 31-ig szüneteltetsz biztosan, akkor nem kell csinálni semmit, mert januárban új időszámítás követekezik, most meg ott vagy a NAV állományában, szünetelő “sima” SZJA-s egyéni vállalkozóként.

5. Megszüntetted a vállalkozásodat augusztus 31-vel? Közben kiderül, mégiscsak kellene?

Semmi gond, ÚJ egyéni vállalkozóként választhatod indításkor bármelyik adózási formát, ha jogosult vagy rá!

Fontos, ha ÚJ KATA-sként vagy már átalányadózóként szünteted meg a vállalkozásodat szeptember 1-e után (vagy ha már augusztusban is átalányadózó voltál akkor neked azután), akkor az adott adózási forma választásának lehetősége csak a kötelező idő eltelte után választhatod, mely a következő:

KATA megszünés évében + a következő adóév

átalányadó megszűnés évében + 4 év

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!