Átalányadózó vagy?

Nem érted miért kellett ilyen sokat fizetned most?

Az utóbbi napokban egyes fórumokon füstölög mindenki keze alatt a billentyűzet, hogy ez most mi?
Az adózók azért értetlenkednek, hogy jó, jó, tudták, hogy jön az a bizonyos fekete leves, de….

A könyvelők, köztük én is, meg magyarázkodunk, hogy MIÉRT ilyen sok a fizetnivaló. Ezt egy kicsit most kivesézem, hátha érthetőbb lesz, de nem leszel tőle boldog…. sajnos.

1. negyedév

Mindenki boldog, főállású, másodállású egyéni vállalkozó, NEM KELL SZJA-t fizetni. Ez csak részben igaz! Egészen addig, amíg a JÖVEDELMED  nem éri el az 1.392.000.-Ft-ot.

Nagyon sokszor leírtam, de ezek szerint nem elégszer, kérlek szépen különböztesd meg a JÖVEDELMET a BEVÉTELTŐL!!!!

BEVÉTEL: amit kiszámlázol, nettó értéket áfásoknál, áfa nélkül.

JÖVEDELEM: a költséghányad levonása után maradt összeg, és EZ mentes az SZJA illetve másodállásúaknál járulék alól az 1.392.000.-Ft-ig.

A bevételt szoktam mondani, mert azt könnyebben figyeli az adózó, de ez ugye különböző a ktg hányadoktól függően.
  • 60% jövedelem, és 40% ktg hányad esetén a BEVÉTEL 2.320.000.- a határ.
  • 20% jövedelem és 80% ktg hányad esetén a BEVÉTEL 6.960.000.- a határ.
  • 10% jövedelem és 90% ktg hányad esetén a BEVÉTEL 13.920.000.- a határ.
Tehát nagy valószínűséggel, első negyedévben még mindenki nyugodt, mellékállású e.v nem fizet semmit, a főállású meg fizeti a kötelező minimum járulékokat, ami nem alacsony, de fizetni kell, akár van bevétel, akár nincs.

2. negyedév

Könyvelőként ügyfeleinknek már kezdjük mondani, hogy FIZESD HAVONTA, inkább mondom, mennyit, de negyedév végére nagyon fog fájni, ha egyszerre akarod befizetni a kötelezettséget, miután bevallottad.

Ha átlépted a mentes határt, kalkulálj úgy, hogy A BEVÉTEL 28%-a kb repül állambácsi felé negyedévet követő hónap 12-ig!
Ebben MINDEN benne van, járulékok, SZJA előleg! A kamara és hipa nincs, de azzal is lehet, sőt kell kalkulálni, legjobb minél előbb kifizetni, és akkor arról le van a gond.
Ez nagyon fáj, mindenkinek. Ezt a fájdalmat úgy tudod enyhíteni, hogy HAVONTA számolsz, kalkulálsz, FIZETSZ az adófolyószámlára, és a negyedév végén vagy örülsz, hogy kevesebbet fizetsz, vagy örülsz, hogy nem negyedév végén kell fizetni mind a 3 hónapot.
Azonkívül, hogy sokat kerestél, akkor van miből fizetned gondolat után, az is gond, hogy a törvényalkotók úgy gondolták, hogy “egyszerűsítenek” ezzel a negyedévenkénti fizetéssel, és kiegyenlítésekkel.
Ennél bonyolultabban már nem is csinálhatták volna. 😒
Ugyanis, van az a bizonyos göngyölítés, kiegyenlítés, mindegy hogy hívjuk… na, attól minden könyvelő ki van, és nem egy percet ülünk felette, hogy jó legyen, hanem minimum fél órát, ha nem többet. Én pl.:
  • lekönyvelem, a programom számol,
  • ezután a saját kis táblázatomban felvezetem, egyeztetem, hogy jó-e, mert a táblázatot az ügyfelem is látni fogja, mert megosztom vele a névre szóló mappáját. Ha nem egyezik, akkor addig keresem a hibát, amíg megtalálom,
  • és van egy harmadik ellenőrző pontom, egy kolléga táblázata, amiben bízom, és ha mindhárom helyen ugyanazokat a számokat látom, akkor küldöm be a bevallást…. és még így is vannak meglepetések, amiért lehet telefonálni a NAV-nak, és lehet dühöngeni (épp ma tettem), hogy “átmenetileg” nem kapcsolható az infó vonal.
Sajnos most a 2. negyedév után nem volt ritka nálam sem a több SZÁZEZER forintos fizetendő, volt tanulói jogviszonyos is, akinek több százezer körül kellett fizetnie egyszerre. Én éreztem rosszul magam miatta, az ügyfél nyugtatott.
Egy másik ügyfélnek 7 számjegyű fizetendő jött ki most, szintén mondta, hogy “Te mondtad, hogy fizessek havonta, csak elfelejtettem”. Lehet a következő negyedévben határozottabban fogom írni, mennyit fizessen be havonta.

Visszatekintő....

Én 2010 előtt voltam már egyéni vállalkozó, nem ment, húztam az időt, majdnem baj lett belőle, nem tudtam fizetni a járulékokat.

Akkor még más szabályok voltak, abbahagytam a próbálkozást, és elmentem alkalmazottnak (NAV-hoz 😉). Amikor átláttam mit és hogyan kell(ene) csinálnom, 10 évvel később belevágtam a jelenlegi vállalkozásomba, és nem bántam meg!

Szóval ezzel csak azt szeretném mondani, hogy inkább lépj vissza egyet, minthogy esetleg úgy eladósodj pl. azért, mert nem tudod kifizetni a kötelező járulékokat, hogy soha nem lesz nyugodt napod, éjszakád, vagy belebetegszel, és nem örömmel fogod csinálni azt, amit azért kezdtél el, mert szeretted esetleg azt amit csinálsz.

2023. II. félév

KONZULTÁCIÓ

Ha nincs könyvelőd, akkor egy konzultációra keress könyvelőt, adótanácsadót, nézzétek át a lehetőségeket, és ha kell, változtass!

Átalányadózóként már nem nagyon tudsz változtatni idén, de érdemes átgondolni a lehetőségeket, hogy tudd mire számíthatsz, hogy készülj a jövőre.

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉