Az SZJA bevallásban történik az elszámolás az éves bevételeinkről, jövedelmünkről, és sajnos előfordulhat, hogy az lesz a végeredmény, hogy tartozásunk van az állam felé, mely a 79. sorban szerepel.

A 2020. évi bevallásban változás történt az automatikus fizetési kedvezmény igénylésében. A változás pedig az, hogy 500.000.- forint alatti tartozás esetében maximum 12 havi részletfizetést lehet kérni, jelölni a bevallásban. Ebben az esetben a NAV nem ad végzést, tudomásul veszik a bevallásban tett nyilatkozatot. Az első fizetési határidő 2021. május 20-a, és utána minden hónap 20-a, amíg a tartozást ki nem egyenlítette.

Ha a tartozás 500 ezer – 1 millió forint között van, akkor automatikus részletfizetést lehet kérni a FAM01 nyomtatványon, de ennek a kérelemnek a beadását csak május 20-a után javaslom, mert amíg nincs az adófolyószámlán a tartozás, addig elutasítják a kérelmet.

Természetesen arra is van lehetőség, hogy nem kér részletfizetést, akkor ebben az esetben a tartozás fizetési határideje: 2021. május 20-a.

Fontos tudni, hogy ha adójóváírásra jogosult pl. önkéntes pénztár befizetés után, csak akkor utalják ki, ha az adófolyószámlán nincs tartozás!

A személyi jövedelemadó bankszámlaszáma: 10032000-06056353

Készítettem egy online kurzust, képernyő videóval, pdf leírással, melyben megmutatom, hogyan tudja leellenőrizni, kiegészíteni az eszja portálon a bevallás tervezetét, illetve van egy videó, melyben a 2053 nyomtatványon mutatom meg az alapokat. A kurzushoz tartozik egy facebook csoport, ahol kérdést tehet fel, ha valahol elakad a kitöltéskor!

Bevallás elkészítését vállalom, amennyiben úgy dönt, hogy szakemberre bízza a bevallását, ebben az esetben kérem olvassa el a megrendelés folyamatát ezen az oldalon.