Házilag, saját maga készíti a 2020. évi SZJA bevallását? Készüljön fel lelkileg, mert az első oldalakat, amiket magánszemélyek és könyvelők is rutinból töltenek, teljesen átalakították.

 

Nem találom a megszokott oldalakat a nyomtatványon

Bizony, elsőre mindenki ezzel fog szembesülni, amikor megnyitja a 2053 szja nyomtatványt! Pedig mind meg van, csak nem ott, ahol az előző évben, nem abban a sorrendben, és az oszlopok is bővültek, most már 4, azaz négy oszlop közül kell kiválasztani a nekünk megfelelőt.

4 gyerekes anyukák adókedvezménye miatt módosították a nyomtatványt, nagyon oda kell figyelni, meg lehet csinálni a bevallást, csak azt a bizonyos rutint felejtsük el! Fontos, hogy a 4 gyerekes anyukáknak külön kell nyilatkozni, hogy csak a 4 gyerekes adókedvezményt veszik igénybe, vagy van olyan jövedelem, amire alapból nem jár a kedezmény, de most évvégén lehet kérni, párjával közösen érvényesíti, illetve megosztja a fennmaradó összeget. (Ilyen pl. az ingatlan bérbeadás.)

Komoly összegektől szabadítják meg magukat a szülők, akik esetleg maguk készítik el a bevallásukat, és nem kérik vissza a befizetett járulékokra az adókedvezményt, amennyiben jogosultak rá!

 

Gyerekek adatai, nyugdíjpénztárak oldalai

A gyerekek adatait a 01-es lapon kell felsorolni, a 02-es lapra került a nyilatkozat a közös érvényesítésről, illetve megosztásról. 02-es lapon vannak a további nyilatkozatok:

  • 4 gyerekes anyukák kedvezményre jogosultságáról,
  • első házasok kedvezménye,
  • fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély nyilatkozata az átalányadózásról,
  • megszűnt nyugdíjpénztári tagságról

03-as lapon található az önkéntes nyugdíjpénztárak és nyugdíjpénztárak adójóváírásainak a rendelkezése.

 

Amiről most írtam, ez a hagyományos úgynevezett ANYK-s adatlap, az e-szja portálon mozaikszerűen kell majd kiválogatni, hogy melyik mező vonatkozik ránk.

Aki hamar beküldi az adó bevallását, ne felejtse el, hogy az 1+1% adóról való rendelkezést 2021. május 20-ig megteheti még. Azt is vegyük figyelembe, hogy a NAV elkészíti a bevallás tervezetet, ez kényelmes számunkra, de az 1%-ról épp ezért nagyon sokan elfelejtkeznek! 🙁